מאת: ג.ש.
י"ח אדר  ה'תשפ"ה  00:38 

מקטוביץ, דרך מריאנבד ועד גיוס חרדים...


דרך ארוכה ומפותלת עברה האגודה, מקטוביץ ועד ימים אלה. אז ביקשתי למפות את דרכה עפ"י סדר כרונולוגי:

א. בקטוביץ נוסדה האגודה בשביל להילחם בציונות.

ב. בתרצ"ו נערכה אסיפה במריאנבד והמועצת הכירה בעיקר הרעיון הציוני, הוא הקמת מדינה ריבונית לפני ביאת משיח... ההחלטה נתקבלה בתנאים הבאים: שהמדינה תהיה מדינת הלכה ותתנהל עפ"י דיני התורה, שתוקם בהסכמת אומות העולם, שתהיה מדינת שוחרת שלום וללא צבא.

ג. מאז האסיפה עברו כמה שנים... ואז, אמרו שבעצם לא משנה מה החליטה המועצת בתרצ"ו. כבר יש מדינה ומותרת ישיבה בכנסת המינים. זאת אומרת, רק בספסלי האופוזיציה. לשבת בממשלה, זה בשום פנים ואופן לא. העניין שמדינת ישראל איננה מדינת הלכה, ששליש מהעולם התנגד להקמתה, זה שיש לה צבא והיא הוקמה תוך כדי מלחמה והתגרות באוה"ע, זה כאמור לא משנה כי החלטת המועצת מתרצ"ו לא משנה. מה שמוכיח שהעניין שנקרא "לא תסור ממנו ימין ושמאל", "ועשית ככל אשר יורוך", הוא דבר מאד יחסי ונתון לפרשנות פוליטית, גם אם ההחלטה נתקבלה בידיי המועצת. כל זאת, אליבא דשיטת האגודה.

ד. אחר כך התירו לשבת גם בממשלה... הרציונאל להיתר: אחרת הישיבות לא יקבלו מספיק כסף ועלולים לגייס בחורי ישיבות. (הגם שהציונים גייסו כאלה שאינם לומדים בישיבה). ואמרו שאם יעזו לגייס גם בחורי ישיבה, הלא אז תיכף ומיד יוצאים מן הממשלה.

ה. אחר כך... התירו לשכת בממשלה, הגם שהציונים מגייסים בחורי ישיבות לצורך השתתפות במלחמות צה"ל, נשים, וגם כאלה שאינם לומדים בישיבה. רציונאל: אחרת ישיבות לא יקבלו מספיק כסף ממשרדי ממשלה (בדיוק אותו רציונאל כמו בסעיף ד' לעיל מינוס המשפט "ועלולים לגייס בחורי ישיבות").

אכן, דרך ארוכה ומפותלת עברה האגודה. מקטוביץ ועד גיוס חרדים !



 
מאת: יצחק פתא'ל
כ"ח אדר  ה'תשפ"ה  13:22 

כמה הארות קטנות...


ב. באסיפה בתרצ"ז לא הוזכרה מניעה כלשהי בקשר להחזקת צבא במדינה, וזאת מפני שהטענה המרכזית של האסיפה איננה קשורה להקמת מדינה באופן מעשי רק שמדינה יהודית שאינה מכירה בשמירת תורה ומצוות כערך עליון המהווה את מהותו של העם היהודי כעם (וכ"ש כזאת שאינה מכירה בהם כלל בשום צורה) היא משוללת יסוד ואין לה שום זכות להיקרא מדינה יהודית, כפי שפורסם בגליון 'הפרדס' (שנה י"א חוברת ו' עמ' 8):
"קיום מדינה יהודית אפשרי רק אם חוקת התורה מוכרת בה בתורה החוקה היסודית של הארץ ושלטון התורה בהנהגת המדינה, מדינה של יהודים אשר אינה מיוסדת על חוקי ושלטון תורה היא התכחשות למקור ונצח ישראל ושוללת את מהותו וצביונו של עם ישראל וחותרת את יסוד קיום עמנו וחודלת מהיות מדינה יהודית."
באופן מעשי האגודה כגוף מאורגן (למעט האגודה הירושלמית במספר פעמים) סירבה להביע התנגדות פומבית להקמת המדינה, בין היתר מתוך מחשבה שרעיון שכזה לעולם לא יצא לפועל, וכן הופיע גם במכתבו של הרב יעקב רוזנהיים לר' משה בלוי:
"למרות שגם אגודת ישראל... מתנגדת בהחלט להפיכת ארץ ישראל חבר עמים יהודי, כלומר ציוני, רואים את הדבר כלא חכם ולא לעניין למחות באופן רשמי בפני הממשלות היות שממילא אין סיכוי להגשמה."
ג-ה. הפולמוס בעניין הבחירות שייך גם בתוך הרבנים באגודת ישראל, כאשר הדיעות חלוקות לכאן ולכאן. רבני חוג חזו"א שצידדו בהליכה לבחירות ובראשם הרב חיים גרינמן פיצל את הציבור הליטאי לאחר שהרב ש"ך התיר להיכנס לממשלת הכופר בגין שר"י (מכתב שלו בעניין מובא כאן באתר במדור מאמרים במאמר מס' 227), לדידו כל הסיבה שנכנסו לכנסת המינים מלכתחילה היתה רק בשביל להילחם בציונות ללא כוונות רווח, טענות כאלה הובאו גם מהסטייפלער בשו"ת באין חזון של הרב מונק זצ"ל. בכל מקרה, המסקנה היא אותה מסקנה כפי שנשארה אצלכם - לחברי כנסת המינים אין נפ"מ האם דעת הרבנים היא שיש להילחם בציונים בעוז או שיש להחניף להם תמורת תקציבים ויתר תופינים - כל זאת שעה שהם בסוף היום חותמים להם על כרוזי 'החוב הקדוש' להצביע לרשימתם, ולכן איצ'ה מאיר העדיף להקים את מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל מאשר לקיים את דרישת הרב גרודז'ינסקי ולקבל על עצמו את הנהגת הבד"צ בירושלים, מפני שאפילו אם לא כל הרבנים שהוא ימנה במועצת תמיד יסכימו לכל מה שהוא ירצה, תמיד ימצא רב שיתן לו היתר והוא יוכל לבחור בדעתו של איזה רב שירצה לפי העניין. הנהגת הציבור המעשית מעולם לא הייתה נתונה לרבני האגודה, כי אם לעסקניה. (וראה עוד בעניין זה קונטרס 'להסיר מסוה' שי"ל בירושלים אייר ה'תש"י ע"י נטורי קרתא)