מאת: רפאל קרלנשטיין
כ"ד ניסן  ה'תשפ"ד  07:35 

הערות על הספר דת הציונות - אשמח אם תפרסם


במאמרו בענין יחס הגרי"ש אלישיב לר' קוק מתאריך כ"ט טבת תשס"ט כתב יואל אלחנן וז"ל: א. כל ספור מוצג כעובדה מוגמרת ופשוטה שאינה ניתנת לערעור גם אם אין בו שמץ של עדות של שומע הספור או שמץ של פרט לגבי מקור הספור שיש בהם משום התחלת אפשרות לבירור הדברים. כך למשל באשר ליחס הגרי"ש אלישיב: מספר הגר"י בוקסבוים זצ"ל...(מתי סִפֵּר? למי סִפֵּר? עדות כלשהי לספור? מקור כלשהו לספור? שום דבר! לכל היותר הם מציינים מראה מקום לספרי העיתונאי שמחה רז שגם הם נטולי ביסוס ומקורות) רבי אריה היה מסביר...מסופר כי פעם שמעה הרבנית אלישיב...סיפר לנו אחד הרבנים...עוד מסופר...ספר הגאון רבי שריה דבליצקי...מפי קרוב משפחה של הגרי"ש...מפי אחד הנוכחים...

עובדת הצגת הדברים באופן כזה אינה מצריכה או מחייבת התיחסות או תגובה כלשהי  אך אעפ"י כן לצורך הדיון בלבד ולצורך חשיפת האמת בחלק מן הנושאים שהעלו עורכי העלון נתייחס לדברים כאילו יש בהם ממש.

ב. לכל ספור נוספים ביטויים רגשיים מופלגים והבעות רגשיות של הדמויות המדוברות כדי לשעבד גם את רגשותיו של הקורא לדברים  המוצגים בפניו ולהעצים את השפעתם עליו. (הרב אלישיב היה מזועזע...פעם אחת שמעה הרבנית אלישיב דברי בזיון כנגד הראי"ה, ונחרדה לנפשה מאד, וימים ארוכים סבלה וכאבה מכך...מיד קרע הגרי"ש את פסקו שלו...הוא מחה בחריפות על השקרים הנ"ל...גדולי ישראל בקשו והתחננו למערכת העתון שתפרסם התנצלות...כשהגרי"ש מדבר בשבחו של הראי"ה הוא כולו אש להבה, ומדבר בהערצה גלויה...

 

אכן מנוסח היטב ומשכנע

אלא ש...

נראה שיואל אלחנן "שכח" לנהוג באותה רמת זהירות ודיוק שדורש הוא מכשנגדו.

אתחיל בדוגמה אחת [יש עוד רבות עמי, אך כיון שהסתפקתי אם יואיל הרב יואל לפרסם את דברי באתרו, אסתפק לעת עתה בדוגמה זו]


א

בספר דת הציונות ח"א (מהדורה ראשונה עמ' קו בהערה וחזר על כך בחלק ב' מהדורה שניה! עמוד קנ"ד) מובא מהספר "הדור והתקופה" לר"א שליזנגר ראש ישיבת "הרמה" בלונדון שסיפר מה שסח באוזניו מרן הגרי"ז "פעם שאל אותי אם הנני יודע איך הגיע רב קוק ללונדון, וסיפר לי כי רב קוק הורחק מישיבת וואלוז'ין לפי שהיה קייליקער, ועסק בלימודי השכלה, ואח"כ התחתן ושמע הגר"ח ז"ל שהוא מחפש רבנות, וחרה דבר זה  להגר"ח ז"ל מאד, אמרו לו הלא הוא כבר עשה תשובה, אמר להם וכי ממנים בעל תשובה להיות רב, וכתב הסבא לכל העירות ליטא שלא יקבלוהו לרב ולכן הוכרח לנסוע ללונדון."

סיפור זה הוא כמובן מוזר ביותר.

ראשית, לא מצאנו לו אח ורע בכל כותבי תולדות ותורת מרן הגרי"ז לרבות בניו הגאונים וכן בסדרת הספרים עובדות והנהגות לבית בריסק, תולדות הגר"ח, תולדות הגרי"ז שחיבר הכותב הגדול לבית בריסק הרה"ג ר"ש מלר שליט"א תלמידו של הגר"מ הלוי זצ"ל לא מובא שמץ מזה.

אך גרוע מזה הוא תוכן המעשה, שאם נרצה להשתמש במילים עדינות נאמר כי כל התיאור הנ"ל "אינו אמת" מתחילתו ועד סופו, ותוכנו העובדתי נסתר מכל וכל, או במילים אחרות הזיה גמורה!

הרב קוק סיים ללמוד בוואלז'ין בשנת תרמ"ו, בעוד ללונדון הגיע בשנת תרע"ד – מרחק קטנטן של 28 שנים.....

במרווח הקטנטן הזה הספיק לכהן כרב בעיר זיימל ולאחריה בעיר בויסק שבליטא, ולאחר מכן בעיר יפו....

עובדות לא חשובות אלו ידועות היו לרבי יואל [שהרי הוא מביאם בהמשך דבריו שם], אך כנראה לא חשב לנכון להעיר על כך – למה???

ב

אם כל זה לא מספיק, הרי שעיקר העניין מוכח כשקר מיסודו

ראשית: הרב קוק לא הורחק מישיבת וואלז'ין, הוא למד בה עד נישואיו לבתו של האדר"ת בחודש ניסן שנת תרמ"ו!!

במכתב משנת תרמ"ח כותב הנצי"ב לאדר"ת וז"ל: קויתי לה' שיעיר קדושת הגאון האב"ד שליט"א אשר הוא יודע ומכיר סגולת הישיבה הקדושה ע"י חתנו ידיד נפשי הרב הגאון נ"י (הראי"ה היה אז בן 23) וכו'. הגע בעצמך: הנצי"ב מבקש עזרה ממי שחתנו סולק מהישיבה ועוד מדגיש שהוא מכיר את סגולת הישיבה ע"י אותו חתן?? אתמהה???

דרך אגב יש להוסיף כי במהלך שנים אלו קיבל הרב קוק לפחות 2 מכתבים מהגר"ח מבריסק עצמו, במכתב משנת תרס"ט שחתומים עליו מרן הגר"ח ומרן החפץ חיים, כותבים לו: הגאון המפורסם סיני ועוקר הרים, צדיק בדרכיו כק"ש מו"ה אחר דרישת הדרת גאונו, ברכה וטובה למעלת כבודולא בדיוק קייליקער........

ב

כמובן שש-ק-ר אין לו רגליים וברור היה שיואל אלחנן יקבל תגובות על סיפור זה ועל תוכנו ה"לא אמיתי", ואכן כך היה.

מצופה היה ממי שחיפוש האמת הוא נר לרגליו שפשוט יאמר "טעיתי", "הוטעיתי", לא שמתי לב וכדו', אנושי ומובן, בפרט שהביא כן בשם אדם אחר.

אך ראה זה פלא [או שלא..] בחלק ב' (עמ' קנו' וכן במהדורה ב') טורח יואל אלחנן להעמיד שמועה זו, לא פחות משלושה עמודים גדושים הקדיש להבל זה, וניסה לקיימו תוך כדי הפרחת תאוריות ופלפולים של הבל (שכמובן גם הם לא מתחילים לעמוד במבחן האמת).

א. תחילה הוא מתרעם על כך שהאשימוהו בהוצאת שם רע, שקר וסילוף, שהרי הוא רק "ציטט" "בדייקנות" את הנאמר שם מבלי להסיק שום מסקנה – נו באמת... לפחות יכול היית להעיר על חוסר ההיתכנות מצד סדר הזמנים שאתה בעצמך כתבת בהמשך דבריך.

ב. לאחר מכן הוא מביע את דעתו (יודגש: דעתו של יואל אלחנן עצמו..) שבהחלט ניתן למצוא מקום לדבריו של הגר"א שליזנגר בלי למהר לחרוץ את דינו כשקרן או כמוציא שם רע, משום שאין מדובר בספר היסטוריה כך שאפשר להבין או לקבל אי דיוק בפרט זה או אחר, כלומר הר' שליזנגר אינו שקרן אלא סתם מדומיין שאגב דמיונו הוציא שם רע מהסוג הגרוע ביותר תוך תיאור מפורט של מי אמר מה – ממש מניח את הדעת...

ג. עוד טוען יואל כי רבנותו של הראי"ה בזיימל ובויסק אינה סותרת בהכרח את האמור, ייתכן שהחפץ חיים ידע את דעתו של הגר"ח רק פשוט חלק עליו – כל כך פשוט וקל, לא מסתדר, אופס מחלוקת אחרונים, העיקר להעמיד את דברי קדשו של הר' שליזנגר על מכונם.

אי נמי מוסיף רבי יואל, י"ל דהחפץ חיים הסכים בעיקרון לדעת הגר"ח, אלא שנתבקש ע"י האדר"ת שישפיע על הראי"ה שיקבל עול הרבנות, כדי שלא יימשך יותר מידי על ידי רעיונותיו ומעופו – כלומר: 1) האדר"ת מגלה לאכזבתו שנה ומחצה לאחר החתונה, כי חתנו הצעיר ל"ע נגוע ב"רעיונות" ו"מעופים" העלולים למשוך אותו ל... ה' ירחם. 2) החתן לא שומע לקול חותנו (וכנראה גם לא לאביו ולאמו) 3) נוצר צורך לבקש מהחפץ חיים (לא פחות!) שישפיע על החתן הסורר [אגב, איפה התיעוד בכתב או לכל הפחות בעל פה??]. 4) הח"ח כמובן נעתר לבקשה ועקב כך התמנה הראי"ה כרב בזוימל –

אך מעתה יל"ע דא"כ מאי טעמא נתרעם הגר"ח? ועל כרחך צ"ל שעדיין יש כאן מחלוקת, אלא שהרווחנו בכל הקשקוש האמור שהמחלוקת היא רק בנוגע לחתן צעיר שהוא בחשש המשכות אחר "רעיונות ומעופים", איזו יצירתיות... מדהים!

ד. אלא ש... הח"ח לא היה קשור כלל לקבלת רבנותו של הראי"ה בזוימל – במכתב לאדר"ת משנת תרמ"ח כותב החפץ חיים בתוך דבריו: הנה קיבלתי מכתב וכו' שחתנו הרה"ג נ"י נתקבל לרב ואב"ד בעיר זיימל ומאד שמח ליבי על זה ויתן ה' שיעלה מעלה מעלה כי הוא גדול אמיתי בתורה!!

אם הח"ח היה זה שהשפיע על הראי"ה היה צריך לכתוב שמחתי כי חתנו וכו' הסכים להיות רב ואב"ד בעיר זיימל, בפועל עולה מדבריו כי לח"ח נודע על קבלת הרבנות בזוימל רק דרך צד שלישי.

והעיקר: אכן החפץ חיים מאד שמח על כך שהראי"ה נתקבל כרב בזיימל, אך לא משום חשש "ההמשכות" ושאר ירקות, אלא מהטעם הפשוט והאמיתי שהראי"ה הוא גדול אמיתי בתורה!!!  וכל מילה נוספת מיותרת.....

 

יכולתי להמשיך ולהזים את השטויות שגיבב שם יואל בהמשך דבריו, אשר כמובן גם הם נסתרים מעובדות היסטוריות מוצקות. אלא שאם האמור עד כאן לא יגרום לרבי יואל מחפש האמת והצדק, לחפש אותה באופן קצת שונה, עם קצת יותר אחריות ודייקנות, קצת פחות עקשנות ודעות קדומות, אזי שכנראה כבר נכלל הוא במי שעליו אמרו חז"ל "אין רפואה למכתו",

ולזה כבר לא יעזרו ראיות והוכחות....


כ"ח ניסן  ה'תשפ"ד  06:37 

התיחסות להערותיך...


א.     כשהתחלתי לכתוב את "דת הציונות" לא היה לי מושג מאין אמצא את הסכום הדרוש להדפיסו. אחד מתלמידיי שהכיר את הר' פנחס ראובן הי"ו (שהוא בעל דפוס ומדפיס ספרים לזיכוי הרבים) ערך ביננו היכרות ופנחס ראובן אמר שהוא יממן את הדפסת הספר. כשסיימתי את הספר הגעי איתו לפנחס ראובן והוא דפדף בו ונעצר בציטוט של מרן הרב מבריסק זצ"ל (לגבי זה שאפילו במחיר של חיי יהודי אחד אסור להקים מדינה גם אם תתנהל לגמרי ע"י תוה"ק) וזה היה נראה בעיניו קצת קיצוני ואמר כי הוא חושש להדפיס את הספר ללא הסכמה של גדול בתורה. דרך קשר שהיה לי עם הרב אלעזר שולזינגר שליט"א בעקבות ספרו "על משכנות הרועים" הגעתי לאחיו הגאון רבי משה מרדכי הלוי שולזינגר זצוק"ל (שאגב, הוא היה המקור לדברי מרן הגרי"ז הנ"ל שהבאתי בספרי). רבי אלעזר שולזינגר אמר לי להשאיר לאחיו את הספר ולחכות בסבלנות ואכן לאחר מספר שבועות יצר איתי קשר ואמר שהגרמ"מ שולזינגר זצ"ל אמר על הספר "חומר מצויין, ראוי להדפסה",אמרתי לו שאני צריך הסכמה בכתב עבור פנחס ראובן כדי שיממן את הההדפסה של הספר ואמר לי כי על כך אדבר עם הגרמ"מ שולזינגר באופן אישי. הגעתי לגרמ"מ ואמרתי לו כי אני צריך הסכמה בכתב על הספר עבור מי שמוכן לממן את הדפסתו ואמר לי כי הסכמה בכתב זה כבר יותר אחריות והוא צריך לשם כך לעבור שוב על הספר וסוכם שאצור איתו קשר שבוע אחר כך. כעבור שבוע יצרתי איתו קשר ואמר לי כי יש רק דבר אחד שהוא עדיין מסופק לגביו אם להשאירו בספר והוא ההערה שהבאתי מהרב אליקים שלזינגר שליט"א על הרחקתו של הראי"ה קוק מישיבת וולאז'ין ואמר שיחזיר לי תשובה בעוד מספר ימים ואכן אחרי כשלשה ימים התקשר אליי ואמר לי לא לגרוע מהספר מאומה ולהדפיסו כמות שהוא ונתן את הסכמתו בכתב לספר.

ב.     כשיצא חלק ב' של "דת הציונות" ואז כבר הופץ ע"י 'יפה נוף' גם בציבור החרדי ניסו כמה אברכים לפנות לגרי"ש אלישיב שייצא נגד הספר (בגלל מה שמובא בו לגבי הראי"ה קוק) ולא עלתה בידם, שלחתי עותק של הספר למרן הגר"ח קנייבסקי זצוק"ל (ששיבח את חלק א' של הספר) בצירוף מכתב המפרט כי יש טענות על הספר בנוגע לביקורת על הראי"ה קוק ואם חושב שצריך לתקן משהו בענין זה יודיעני. תשובתו על כך היתה (בדיוק כמו על החלק הראשון): "ברכה והצלחה".

ג.      כשהזמין אותי הגר"ד לנדו שליט"א (ראש ישיבת סלבודקה) לביתו אחרי ששמע מאברך מתלמידי סלבודקה שפורסם מאמר ביקורת על ספרי בעיתון "משפחה טובה" (בגלל היחס לראי"ה קוק) סיפר לנו כי כשרבי אלחנן וסרמן הי"ד היה בחור צעיר היגרה משפחתו לבויסק (כשהר' קוק היה אז רב העיירה) ופעם הגיע לשם אדם מבריסק ורבי אלחנן ביקש ממנו כי יעביר בשמו מסר למרן הגר"ח מבריסק כשהוא חוזר לבריסק והוא כי הרב של העיירה יושב פרוש בטלית ותפילין ומתענה תעניות והוא בדעה אחת עם אחד העם (שהיה אז מהאפיקורסים המפורסמים בראשי התנועה הציונית).וכשחזר אותו אדם שוב לבויסק ושאל אותו רבי אלחנן אם מילא את בקשתו והשיב בחיוב שאל אותו רבי אלחנן: מה אמר מרן הגר"ח מבריסק? והשיב לו אותו אדם שהוא אמר שהוא יודע מכך רק שיש לרבי אלחנן טעות אחת, הוא לא מתענה תעניות אלא אוכל טוב... וכשאמרתי לגר"ד לנדו שליט"א כי המעשה מובא בספר "משכנות הרועים" אמר לי כי הוא שמע את המעשה אישית מהגאון רבי אברהם יהושע סולובייצ'יק נכד מרן הגרי"ז מבריסק.

ובשנת תשע"ח נדפס (ע"י ועד התלמידים דלייקווד) קונטרס "אמרי מרן ר"מ הלוי-תורה-עניני השעה" וגם שם מביא הגר"מ הלוי בן מרן הגרי"ז הלוי את המעשה עם רבי אלחנן וז"ל: "פעם כשהיה הר' קוק במקום אחד יחד עם רבי אלחנן וואסערמן זצ"ל, הרגיש בו רבי אלחנן שיש לו דעות כוזבות, ושלח שליח אל מרן הגר"ח זצ"ל לאמר שיש לו דעות כוזבות כמו פלוני, שהיה ידוע כאחד מהאפיקורסים הגדולים דאז, ואמר על זה מרן הגר"ח: "אונז וויסן שוין פון דעם" והוסיף שם בהמשך הגר"מ הלוי זצ"ל וז"ל: "כשמרן זצ"ל הגיע לירושלים, ערכו לו אנשי הר' קוק קבלת פנים במוצא ועשו דרשות שם ובאחת מהדרשות שדרשו שם היה בו ריח של ציונות, ואמר מרן באמצע לנהג המכונית שימשיך לנסוע, וכך הוה שעזב באמצע הקבלת פנים. באותה תקופה היה העולם נמשך אחר הר' קוק עם כל ההבלים שלו, והיה תרדמה גדולה, ולא יאומן הרוח שטות שהיתה אז, וכאשר הגיע מרן, לחם בזה בכל כוחו עד ששבר את תוקפו. גם בדרך לימודו חשבו מרן לעם הארץ". ע"כ (עמ' צא'-צב' מטות-מסעי תשמ"ו)

ד.     בספר הנ"ל (משכנות הרועים חלק ג') מובא מעשה מתלמיד שלמד בישיבת תורה ויראה של נטורי קרתא והיה סועד בסעודות השבת אצל הרב הערמאן ובאחת השבתות דברו על הר' קוק ואותו תלמיד אמר עליו "קוק ימח שמו" והרב הערמאן אמר לו כי לא יוכל לבוא אליו יותר לסעודות שבת עד שילך לקברו של הר' קוק ויבקש ממנו מחילה. הבחור סיפר זאת להגאון רבי אהרן קצנלבויגען זצ"ל ואמר לו רבי אהרון שיאמר לרב הערמאן שרוצה לילך עמו לרב לשאול אם על פי הלכה צריך לילך לבקש מחילה או לא ויאמר לו שמוכן ללכת לאחד משלשה רבנים: או לגר"י דושינסקי, או לגרז"ר בענגיס או לרב מבריסק. ובחרו ברב מבריסק ואמר להם הרב מבריסק שהשאלה היא שקילל היינו מוציא שם רע, והיות שיש כת יראים ושלמים שאוחזים שהר' קוק הוא אפיקורס אין צריך לבקש מחילה.

כשיצאו מהרב מבריסק ראה הרב מבריסק שהרב הערמאן אינו מרוצה מהפסק וקרא אותו בחזרה ואמר לו: אתה לא מרוצה מהפסק שלי אז אומר לך: חלק חשבו שביפו היה רב ובירושלים נחמץ, אחרים חשבו שכבר ביפו נחמץ, אחרים חשבו שבלונדון נחמץ ואחרים חשבו שבבויסק נחמץ, אבא שלי (מרן הגר"ח מבריסק) אמר לנו שהיה אפיקורס מרחם אמו. ע"כ. (במקור מובאים הדברים ביידיש עיי"ש בחלק ג' עמ' א'עז.)

ונראה שכוונת מרן הגר"ח מבריסק באמרו "מרחם אמו" הכוונה לישיבת וואלאז'ין שלגבי רב רחם אמו היינו בית הגידול שלו שהוא הישיבה בה למד והיציאה מהישיבה היא בבחינת לידה עבור הת"ח. ובספר רב ומנהיג (על הר' קוק מאת יעקב אבן חן) הביא כי הר' קוק רצה לעניין את מרן הנצי"ב ברעיון של תנועת "שלום לעם" שמטרתה לעשות שלום בין החסידים המתנגדים והמשכילים "אך השעה לא היתה כשרה לכך".

 

ה.     ובקובץ "אזכרה" [חלק א' עמ' קצז'] שיצא לאור  ע"י ראש המזרחי הר' פישמן-מימון מובא מאמרו של מייסד האוניברסיטה ה"דתית" בר אילן הר' מאיר ברלין מראשי ה"מזרחי". המאמר נקרא: "וצדיק באמונתו" ועוסק בקורות חייו של הר' קוק. וז"ל הר' ברלין שם [עמ' קצח']: "עוד במעלליו התנכר בתור נער כי היה ירא וחסיד אך יחד עם זה לא ככל הנערים היראים והחסידים. שקידתו בתורה היתה עצומה אך שקד גם על כתבי הקדש אשר בימים ההם ובזמן ההוא לא היו רגילים ה"יראים" וה"חסידים" להגות בהם. גם על ספרים אחרים, ספרי ימי הבינים דברי הימים ואפילו ספרי השכלה של התקופה ההיא והתקופה הקודמת על כולם שקד הילד הנפלא. ואמנם ילד פלא היה  ואלה אשר התרועעו אתו מספרים נפלאות לא רק על היותו "עלוי" אך גם על היותו "צדיק" ומי הוא ילד בגילו בן עשר או בן שתים עשרה וחמש עשרה אשר יזכה להיות צדיק במקומו? אך גם בתור צדיק לא הלך בדרך הסלולה. הוא היה כמעט נזיר מ"הבלים" ו"משחקים" רבים אשר ילדים בני גילו היו כרוכים אחריהם אך לא נזר כלל ולא נדר הנאה מערכים רוחניים, תרבותיים וספרותיים אשר אין בינם ובין חסידות וחרדיות כמו שנוהגים לקרוא עכשיו-ולא כלום".

ו.      מול כל האמור לעיל עומדת לכאורה קושייתך על דברי הגר"א שלזינגר שליט"א משני מכתביו של מרן הגר"ח מבריסק אל הר' קוק וזה לשונך בקושייתך: "דרך אגב יש להוסיף כי במהלך שנים אלו קיבל הרב קוק לפחות 2 מכתבים מהגר"ח מבריסק עצמו, במכתב משנת תרס"ט שחתומים עליו מרן הגר"ח ומרן החפץ חיים, כותבים לוהגאון המפורסם סיני ועוקר הרים, צדיק בדרכיו כק"ש מו"ה אחר דרישת הדרת גאונו, ברכה וטובה למעלת כבודו – לא בדיוק קייליקער........"

ובכן, בשנת תשס"ח יצא לאור ע"י הרב שמעון יוסף מלר שליט"א הספר "אגרות מרן רי"ז הלוי הרב מבריסק" בו הובאו בין היתר חמשה מכתבים שכתב הרב מבריסק שגם בהם תארי כבוד והערכה לכאורה לר' קוק". עשור אח"כ בשנת תשע"ח הוציא הרב מלר לאור בשני כרכים את הספר "דחזיתיה לרבי מאיר"-יומן רשימות משיחות אישיות שנערכו עם רבינו הגדול מרן הגאון רבי מאיר הלוי סאלאוויציק ראש ישיבת בריסק זצוק"ללה"ה" ושם בחלק ב' בעמ' 45 כותב וז"ל: לאחר הוצאת הספר "אגרות מרן רי"ז הלוי" היו כמה שבועות שלא הגעתי לבית הגר"מ, כיון ששמעתי שהוא מקפיד על כך שבספר הבאתי חמישה מכתבים ממרן הגרי"ז לראי"ה קוק. ואח"כ מביא שיחה שהיתה לו על כך עם הגר"מ והגר"מ אומר לו שלא היה צריך להדפיס את המכתבים האלה והרב מלר עצמו כותב ( את המובן מאליו) שברור ופשוט שכתב את התארים בכדי להציל יתומה מרעב או בחור מהצבא ושים לב מה אומר הגר"מ על כל תארי הכבוד שבמכתבים: "אלו סתם גיבובי דברים! הם לא היו צריכים להיות מוכנסים בספר של האבא" והרב מלר מנסה להצטדק והגר"מ אומר לו: "זה קורה כאשר אין שואלים" והרב מלר מנסה שוב להצטדק שלא הביא לגר"מ וגם לגרמ"ד את המכתבים לרב קוק לפני ההדפסה כי הם כבר מוכרים ומפורסמים ואף כותב שם כי הגרמ"ד אמר לו כי יש לו טענות על עצמו, איך לא שם לב להעיר לו (לרב מלר) בעוד מועד שלא להכניס מכתבים אלו לספר...

והרי לך שמה שהבאת כראיה נגד הגר"א שלזינגר שליט"א מוגדר ע"י הגר"מ כ"גיבובי דברים" שאין בהם שום ערך. ובשנת תשס"ח נפגשתי עם הגאון רבי דוד צבי הילמן זצ"ל לשיחה בנוגע לר' קוק וגם שם עלה נושא המכתבים של מרן הגרי"ז לר' קוק ואמר הגרד"צ הילמן: מרן הגרי"ז היה מוכן לפנות גם לגורף ביבים בתואר "רבן של כל בני הגולה" כדי להציל בחור מגזירת הצבא והוסיף ששמחה רז בספרו "מלאכים כבני אדם" על הר' קוק כותב וז"ל (עמ' 292): "נוהג היה הרב לעבור ולקרוא בעיון כמה וכמה פעמים, את התארים שכתבו אודותיו בראש המכתבים ששוגרו אליו. פעם שאלו אחד מיקירי ירושלים: מה היא הסבה שהוא מעיין כל כך בתארים שכותבים עליו? "יש לי ענין מיוחד בזה"- השיב הרב, "כדי לדעת מה שיש בי ומה שאין בי, וכדי שאדע ואשתדל לעלות למעלה, להשכיל ולהשתלם במידה גדולה כזו, עד שיימצאו בי באמת כל השבחים שמונים בי...". ואמר הגרד"צ הילמן זצ"ל שאם לשמחה רז היה ידוע דבר זה מסתמא גם גדולי ישראל ידעו מכך והשתמשו בזה כדי לפעול מול הר' קוק.

מאת: שימי
ו' אייר  ה'תשפ"ד  04:46 

מה הטירוף?


מה הטירוף שלך לזלזל בהרב קוק מה הקטע?
מה זה נותן?
יש איזה מישהו אחד ששינה את דעתו בגלל כל הגברים המזעזעים שלך? (אני שיניתי את דעתי עליך שאתה מבזה ת"ח).
אתה יודע איזה דברים נאמרו מפי הגר"א ורבנים חשובים על גדולי ומאורי החסידות?
היה רב חשוב בהונגריה שאמר על החסידים שהם גרועים מרפורמים. לכן מה? אולי תפרסם ספר "דת החסידות" עם ציטוטים מגדולי הדור זיע"א ויבחלט"א ואז תיתמם ש"רק הבאתי ציטוטים מגדולי ישראל".
אני מברך אותך שתחזור בתסובה שלימה.
כמובן שלא תפרסם אתזה.
ה' שבט  ה'תשפ"ה  04:54 

רוצה לדעת טירוף מהו?


טירוף זה לכנות את העברת ההנהגה על כלל ישראל מגדולי ישראל לאפיקורסים מסיתים ומדיחים בכינוי "תחית האומה"...

טירוף זה למסור בידיהם של כופרים מסיתים ומדיחים את הרבנות, את ארץ ישראל, ואת כלל ישראל...

טירוף זה לשלוח חיילים להתפוצץ בתוך בניינים בעזה ובלבנון תוך כדי שגורמים להם לדמיין שזאת מלחמת מצוה...

טירוף זה לכנות בשם "ישראל" מדינה שכופרת כבר קרוב לשמונים שנה במי שנתן לנו את השם ישראל.

טירוף זה שבחור בישיבת מרכז הרב לומד 3 סדרים ביום אבל לא הולך לישון בלי לקרוא את האפיקורסות של אחד העם ושאר מומרי דורו ולא רואה בכך כל בעיה...

טירוף זה לחנך את בנך יחידך להיות בקשר עם אחד מגדולי האפיקורסים בדורך ולהעריצו עד כדי התגאות בכך שנתן ביקורת ספרותית חיובית על מאמר שלו...

טירוף זה כשאדם המכונה "ראש ישיבה" מחזיק על שלחן העבודה שלו תמונה של האתאיסט המסית ומדיח הרצל שר"י ומצטרף ל"ליגה נגד כפיה דתית"...

ויש עוד הרבה דוגמאות וסוגים של טירוף כנ"ל אבל די בדוגמאות שהבאתי)

ועכשיו צא ולמד מי אחראי לכל סוגי הטירוף הנ"ל אם באופן ישיר אם באמצעות בנו ותלמידיו שדרכם לילך ולהזיק בסוגי הטירוף הנ"ל כבר עשרות שנים ותבין שהצלת יהודי אחד מלהימשך אחר סוגי הטירוף הנ"ל היא קיום בהידור היותר גדול של מצות "לא תעמוד על דם רעך" וב"ה שזכינו להציל הרבה יותר מיהודי אחד במשך למעלה מ-20 שנות פעילות ויהי רצון שנזכה להציל עוד יהודים רבים מדעותיו בכלל ומהשלכותיהם המעשיות המסוכנות בפרט. כ"כ עם קצת מאמץ תוכל להבין למה זה לא קשור ולא דומה בכלל למחלוקות כאלה או אחרות שהיו בתולדות עם ישראל (כגון חסידים ומתנגדים וכד').
מאת: שמואל
ד' אב  ה'תשפ"ד  15:16 

התייחסות להתייחסות


כל הדברים האלו לא התייחסו [כמעט] לההערות שעליהם נכתבו, לבד על האמור שהגר"ח מבריסק זצ"ל העריץ את הרא"ה
ז' אלול  ה'תשפ"ד  05:12 

הדברים התיחסו לרוב ההערות...


הדבר היחיד שהם לא התיחסו אליו הוא לגבי מרן החפץ חיים ולכן תודה על הערתך כי שכחתי להפנות את השואל לקונטרס מראה כהן המפרט בהרחבה לגבי יחס מרן החפץ חיים לר' קוק (הקונטרס נמצא כאן באתר בחלק המסמכים)
מאת: רפאל קרלנשטיין
י"ד תשרי  ה'תשפ"ה  11:45 

הקדמה ל"הערות"


האמת שבשעה שכתבתי את ההערות על ספרך, הקדמתי הקדמה קצרה, אך מכיוון שהייתה בה קצת חריפות דברים השמטתי אותה

עתה לאחר התייחסותך ה'מנומקת' להערותיי אני מבין שטעיתי, ואכן הקדמה זו הייתה נצרכת אם כי לא בטוח שתועיל....

ובכן הא לך "הקדמה קצרה" זו שהיא תשובה מכאן ולהבא ולמפרע על סוג הכתיבה שכה הארכת בה!!!

אין בדעתי להתייחס כלל לדברי דמיונות כי מה טעם בריר חלמות - השקפות הנקטפות מהאוויר ונשלות מביצות - 
כוונתי כמובן לכל אותם ספורים שבעל פה ההולכים ומתפזרים באוויר העולם, עד מפי עד וסופר מפי לבלר, ומשנים צורה ותואר מתקופה לתקופה הכל לפי המספר והכותב, העיתון והמכתם.

סיפורים בעל פה יש לכל צד, ואין קצה למעשיות ריקניות, אשר "נמסרו בדייקנות" על סמך זיכרונות מעורפלים המתובלים בקורטוב ניכר של דעות אישיות, והדברים ידועים.

אם חפצה נפשך במעשיות עסיסיות מעין אלו, כלך לך לדרך זו והתענג על משמני הסיפור והדמיון כאוות נפשך, אך אל תצפה שיתייחסו לדבריך באיזו שהיא רצינות, לכל היותר יועילו למדור בעלון של שבת....

אך אם דרישת האמת בקרבך, שים נא לבבך אל דברי החכמים הכתובים והחתומים, בהם תעמיק ורק מהם תשאב מים חיים לרוות צימאון דעתך. ורק באלו מתכוון אני לדון. 

י"ט טבת  ה'תשפ"ה  07:31 

הבחירה בידך...


אתה יכול להתעלם מהדברים שהבאתי לך ולהפוך את דבריהם של מרנן הגר"ח קנייבסקי, הגר"ד לנדו, הגרד"צ הילמן, והגרמ"מ שולזינגר  ל"השקפות הנקטפות מהאוויר ונשלות מביצות", אתה יכול גם להתעלם מכך שבדבריך הראשונים הגדרת את הר' שמעון יוסף מלר כ"הכותב הגדול לבית בריסק" ופתאום כשמדבריו עולה כי אין ערך למכתבים שעליהם ניסית לבנות את דבריך באשר ליחס מרן הגר"ח מבריסק לר' קוק אז לא מדובר ביותר מ"סיפורים שבעל פה ההולכים ומתפזרים באוויר העולם עד מפי עד וסופר מפי לבלר"...

לי לכשעצמי ולכל מי שמברר נושא כלשהו יש ערך גם בדברים הנמסרים בע"פ לכשעצמם וגם בדברים שנמסרים בע"פ כדי לפשוט ספיקות לגבי דברים שנכתבו ואם הגרמ"מ שולזינגר זצ"ל אחרי שראה את דברי הגר"א שלזינגר שליט"א אמר שלא להשמיט הדברים מן הספר אזי אין כל בעיה בהבאתם (וכנ"ל לגבי מרן הגר"ח קנייבסקי זצ"ל) ואם יש לך טענה באשר לכך הרי שטענתך אינה כלפיי אלא כלפי הגרמ"מ שולזניגר והבוחר יבחר על מי לסמוך יותר.

ולמרות האמור לעיל, בכל הנוגע אליך אני מוכן לדון גם בדברי החכמים הכתובים והחתומים וכהתחלה אשמח להתייחסותך לכך שתלמידו המובהק של מרן החפץ חיים זצ"ל, מרן הגר"א וסרמן זצ"ל הי"ד מכנה במכתב כתוב וחתום את הר' קוק "רשע גמור ומחטיא הרבים במדרגה היותר נוראה" וזאת למרות שמרן החפץ חיים כותב לגאון האדר"ת זצ"ל עשרות שנים לפני כן כי הר' קוק הוא גדול אמיתי בתורה. מה לא הבין מרן הגר"א וסרמן שזכה להבין רפאל קרלינשטיין?
ובאמת, אין שום נפק"מ אם היה גדול או קטן באשר לחורבן שהביא ע"י דעותיו ומעשיו או באשר לחובת ההתרחקות מדעותיו וממעשיו וכל הנפק"מ לגבי גדלותו או קטנותו היא רק לגבי עצמת הזדון שבמעשיו ולאחר מותו יש בכך נפק"מ רק בבית דין של מעלה. ומדעותיו ומעשיו הרחיקו כל גדולי ישראל בכלל ותלמידי מרנן גדולי הדור החפץ חיים והגר"ח מבריסק בפרט.


מאת: רפאל קרלנשטיין
י"ט טבת  ה'תשפ"ה  09:37 

כי אוזן מילין תבחן, וחיך יטעם לאכול...


האמת, שאין לי כל כך על מה להגיב, שכן למרות ש'הטבעת' את הקוראים במלל בלתי נגמר, בסופו של דבר לא הוספת בדבריך כמעט כלום, 

והרי אנחנו עסוקים בבירור עובדה שהובאה בספרך, האם הייתה או לא הייתה?

אני הוכחתי כי אין היתכנות היסטורית למעשייה מבולבלת זו, כדלהלן:

א] הרב קוק לא הורחק מוואלז'ין אלא למד בה עד נישואיו
ב] הרב קוק היה רב בליטא שנים רבות
ג] הרב קוק הגיע ללונדון מארץ ישראל ולא מליטא
ד] הרב קוק הגיע ללונדון בשנת תרע"ד [ בעוד את לימודיו בוואלז'ין סיים בשנת תרמ"ד!!]

מהי תשובתך לטענות הנ"ל?

מה הוסיפה לנו הסכמתו של הרב שלוזינגר על מעשייתו של הרב שליזנגר - וכי יש בכוחה לשנות את המציאות? אתמההה...

בקשר לדברי מרן הגר"ח קנייבסקי זצוק"ל - 
שאלה: האם הראית למרן את המעשייה הנ"ל ואת התמיהות שיש עליה?
אם כן מה השיב??
אם לא נשאל ולא השיב - מה ניסית להוכיח בכך שקיבלת ברכת "ברכה והצלחה", וכי יש בכך הסכמה על כל שטות שתגבב עלינו מעתה ועד עולם?

[אותיות ג (2 סיפורים על הגר"א ווסרמן),  ד (מעשייה מספר משכנות הרועים) ה (ציטוט מקובץ אזכרה) - אין להם קשר לעניין, ומשכך לא ראויים להתייחסות.] 

אות ו - זייפת את דבריי לחלוטין [ולכן חזרתי עליהם בקצרה בפתיחת התגובה הנוכחית], שכן דברי הגר"ח הובאו - כפי שכתבתי - "בדרך אגב" וכו', ולא כ"ראיה נגד דברי הרב שליזנגר", כך שכל אריכות דבריך שם היא שלא ממין העניין

ועדיין אני מחכה לתשובתך על הטענות העובדתיות שהצבתי בראשית דבריי...

ואגב [שים לב - אגב] לא אמנע מלהעיר על מה שציטטת בשם הגר"מ הלוי, אך משום מה השמטת הרבה דברים אחרים שנאמרו בשיחה הנ"ל,  וכך כתוב שם מילה במילה:

בעקבות הוצאת ספר ה"אגרות"

לאחר הוצאת הספר "אגרות מרן רי"ז הלוי" היו כמה שבועות שלא הגעתי לבית הגר"מ, כיון ששמעתי שהוא מקפיד על כך שבספר הבאתי חמישה מכתבים ממרן הגרי"ז לראי"ה קוק.

כ' תמוז תשס"ח

(בביתו)

הפעם היתה השיחה בביתו, למעלה משעה, ובחביבות מרובה.

היו כל הבנים, וכן הרבנית. כשעליתי, דיבר בלימוד עם בנו ר' וועלוול, ובתחילה עמדתי בצד, אך מיד כשגמר לדבר עמו בלימוד התיישבתי במקומי הקבוע לצדו, ומיד פנה אלי ואמר לי בחמימות, כמובא להלן, כמעט מילה במילה:

הגר"מ: "היתה לך מחלה? היכן היית? היתה לך מחלה ארוכה?" 

אני: מחלה?! רק מחלה? לא היה לי יום ולא לילה. הרבה יותר גרוע ממחלה...

הגר"מ: "נו, אם יש עונש כנראה שהיה עוון..."

אני: תמיד העונש הוא כפי העוון, כאן היה זה בלא יחס לעוון...

הגר"מ: "למעלה בשמים, יש מחשבים מדויקים... התמונה בשער הספר... מי צריך בכלל תמונה בשער הספר, ועוד התמונה הזו?"

אני: אני מופתע מאוד, ויותר נכון - נדהם, מהתמונה הזו בכריכה כולם מתפעלים. "כולה אומר כבוד"! איזה הוד והדר נשקפים ממבטו של הגרי"ז. היא אחת מהתמונות הכי יפות של הגרי"ז.

הגרמ"ד פעם אמר לי: "מלר, לך יש גם עוה"ז וגם עוה"ב (-מהספרים), אמנם לי אין לא את זה ולא זה. אליך מגיעים כל ההלל והתשבחות על הספרים, אבל אלי מגיעים רק התלונות". אינני יודע אם הראש ישיבה בכלל מודע לכך, שאלפי אנשים נהנים מהספר ומדברים עליו בהערכה ובהערצה. ואם יש כמה אנשים שאינם מפרגנים ובאו להתלונן על המכתבים לראי"ה קוק, הכל מאינטרסים אישיים. האחד בגלל שאיני כותב עליו עצמו, בעוד שהוא מחזיק עצמו לאחד שהיה מהמקורבים הגדולים ביותר להרב... השני כי לא כתבתי על סבו, והשלישי...

הגר"מ [בגיחוך]: "אכן טענתם מוצדקת. אם כתבת על כל מיני אנשים שונים שכלל לא היו צריכים להיזכר בספר את תולדותיהם וכו', אז למה שלא תכתוב גם עליהם..."

אני: הכל מאינטרסים אישיים להזיק לי...

הגר"מ: "דווקא לאחרונה ניגש אלי אדם ליד 'זכרון משה' שאינו חשוד באי פירגון, ואמר לי בטענה על הבאת המכתבים של הגרי"ז לרב קוק..."

אני: הראש ישיבה חושב שקל למישהו בעולם, ואפילו זרים לי, לפרגן לשני... רבי ירוחם ממיר בספרו כותב שהחבר הכי טוב, כאשר שומע שחבירו התארס והוא עדיין לא התארס, לו היה בידו סכין היה הולך ודוקרו בליבו... עד כדי כך האנשים מושחתים... הראש ישיבה חושב שקל לאנשים לפרגן לי על עבודתי?! וכי כל אותם אלו שבאים להתלונן חשוב להם כבודו של הרב זצ"ל?

הגר"מ: "כל אותם שבאים לקנטר, יודע אני היטב את המניע שלהם ואין הם נחשבים אצלי כלל, אך טענתם נכונה... ואת המכתבים לא היית צריך להדפיס..."

אני: הרי כל המכתבים כבר מפורסמים גם ב'אגרות להראי"ה'...

הגר"מ: "אנשים ממחננו כלל לא יודעים שזה מודפס שם..."

אני: והם מובאים גם בספר "אגרות מבית לוי" שיצא כבר לפני 15 שנה.

הגר"מ: "מי באמת הדפיס את הספר הזה?"

אני: אינני יודע את שמו, אך מישהו מבני ברק... וא"כ מה הענין לעשות רעש מזה? וכי יש מישהו בעולם שאינו יודע מהמכתבים הללו?!

הגר"מ: "לא נראה לי..."

אני: אך הרי זה מפורסם בכל העולם... וזה עוד כלום לעומת התארים שה'חפץ חיים' ורבי ברוך בער ורבי שמעון שקאפ כתבו להרב קוק, שלא לדבר על רבי חיים עוזר גרודז'ינסקי שכתב לו תארים שאי אפשר כלל לדמיין...

האח של הראש ישיבה - רבי רפאל אמר פעם למאן דהוא ששאלו אודות התארים שכתב הגרי"ז להרב קוק: זה היה שמו, ולא היו אלו תארים... ברור שאם רוצים שהוא יענה לבקשות שמבקשים ממנו אי אפשר לכתוב לו בלי תארים.

בכלל, מה הטענה? הרי לא פרסמתי מכתבים שהגיעו להגרי"ז, אלא מכתבים שהגרי"ז עצמו שלח והוציאם מרשותו, ואם הגרי"ז כתב זאת והוציא זאת מתחת ידו, והיה הרי מחושב בכל חייו עד לפרטים הכי קטנים, הרי ידע היטב שהם יפרסמו המכתבים, ואעפ"כ מצא לנכון לכותבם...

הגר"מ: "עשית זאת כדי למצוא חן בעיני השלעק'ערעס. בעיני מרכז הרב?"

אני: איזה ענין יש לי למצוא חן בעיני 'מרכז הרב'? וכי אני מכיר שם מישהו? אדרבה רק צרות היה לי מזה גם בעיניהם, מכיון שאמרו שביזיתי אותו שלא כתבתי עליו מכובד ויפה כמו שכתבתי על כל השאר, וגם לא הכנסתי אפילו את תמונתו...

הגר"מ: "רואה אתה שמכל הצדדים יצאת ניזוק מהכנסת המכתבים, ולכן לא היית צריך להכניסם..."

אני: איך אפשר לא להכניס 5 מכתבים שנכתבו מהגרי"ז? אינני יודע על שאר האנשים שהתלוננו, אך אצלי כל מילה ומילה שכתב הגרי"ז זה 'קדוש קדוש קדוש'. אה"נ שצריך להבין דברים מסויימים בכל מיני מכתבים, וכפי שהגרמ"ד פעם אמר לי: "תדע לך מלר, אנשים היום מדייקים בספריך כמו ברמב"ם, ועל כן עליך להיזהר". אבל בגלל זה להעלים לגמרי כאילו לא היה?! אדרבה, רואים את המסירות נפש של הגרי"ז בכל המכתבים שכתב כאלו תארים בכדי להציל נפשות. ברור ופשוט שכתב כל זה בכדי להציל יתומה מרעב ובחור מן הצבא...

הגר"מ: "אלו סתם גיבובי דברים! הם לא היו צריכים להיות מוכנסים בספר של האבא..."

אני: מעניין. כל אותם שטוענים באש ובגופרית שלא היה עלי להכניס את המכתבים האלו, הם אלו שטוענים במלוא כוחם שעלי לכתוב פרק באש וגופרית נגד "היכל שלמה" אע"פ שיודעים היטב שאני עלול להינזק מכך באופן אישי ע"י האיומים שהיו לי [ואמנם אכניס, ולא אעלים כלום. אבל הם מאיימים מצד אחד על מה שנח להם, ועל מה שלא נח - שופכים אש וגופרית למה לא העלמתי].

הגר"מ: "איזה איומים היו עליך?"

אני: הראש ישיבה יודע היטב על מה אני מדבר. אם אני אפגע לטענתם ב... ע"י כתיבת הפרק על "היכל שלמה", יהיה לי באופן אישי צרות, ואעפ"כ טענתם היא שאי אפשר להתפשר על האמת, וכאן פתאום מותר להעלים ולהסתיר האמת... אה"נ צריך ללמוד פשט במכתבים, אך בגלל זה להעלים האמת?!

ומלבד כל זאת, אמרתי גם להגרמ"ד, למדתי 25 שנים בבריסק דבר ברור: כנגד השיטה וההשקפה יש להילחם באש וגופרית, אך מה זה נוגע לאדם עצמו?! וכפי הסיפור הידוע עם מרן הגר"ח שהלך ללויית רבי שמואל מוהליבר וכו'...

הגר"מ: "זה קורה כאשר אין שואלים..."

אני: מה פירוש לא שואלים? הבאתי את כל המכתבים להגרמ"ד ולראש ישיבה, את המכתבים הידועים לא ראיתי צורך להביא שכן כבר פורסמו בספרים וכדו', ואעפ"כ נדמה לי שגם אותם הבאתי להגרמ"ד...

הגר"מ: "לי לא הבאת..."

אני: כיון שהם כבר מפורסמים. מה יש לי להביא אותם?! אמנם את כל המכתבים שאני השגתי [ולא פורסמו וידועים עד עתה], הבאתי את כולם, גם לראש ישיבה וגם להגרמ"ד. ובאמת הגרמ"ד אמר לי שיש לו טענות על עצמו, היאך לא שם לב להעיר לי בעוד מועד שלא להכניס מכתבים אלו...

גם בנוגע לכריכה. הראיתי אותה לפני כשנה להגרמ"ד והוא התפעל ממנה מאוד, ההערה היחידה שהיתה לו עליה היא שיש שם צילום של נוצה, ואילו הרב אף פעם לא היה כותב בנוצה...

אמנם אני מודע לכך שהראש ישיבה סבל ועדיין סובל בגללי, ועל כן באתי לבקש מחילה בלב נשבר. הראש ישיבה אינו יודע. אין לי יום ואין לי לילה, אני מתעורר בלילות מהמצב הזה ואיני מסוגל לסבול זאת...

מקובלני מהגרמ"ד מהספרים הקודמים, שכאשר יש 'בלגן', עדיף שלא אופיע בביתו, עד שירגעו הרוחות... ואכן כך עשיתי. אמנם, בשבוע שעבר כבר שלח הגרמ"ד לקרוא לי, ומכך יכלתי להבין שהגיע הזמן שאני יכול לבוא אף לבית הראש ישיבה...

יש לראש ישיבה מושג איך אנשים מדברים על הספר? אחד מהגדולים אמר לי שלאחר שעבר על הספר מכריכה לכריכה, יש בכל מילה בספר "מח ונשמה...", ועוד אחד אמר לי שעל הספר אפשר לומר מילה אחת: "שלימות". אני מקבל מאות טלפונים ומכתבים מכל רחבי העולם בהתפעלות על הספר, 99 פסיק 9 מכל העולם נהנים ומרוצים. אז יש כמה אנשים שלא מפרגנים, ובאים להתלונן. לכן צריך להיות מה שנהיה?!

חוץ מזה, ברצוני לספר לראש ישיבה, ששאלתי כמה אנשים, כמו למשל הגאון רבי... שאני מחזיקו למבין גדול על הענין, והוא אמר לי מפורש שזה לא נורא להכניס את מכתבי הרב קוק, וכפי לשונו "ס'מאכט נישט אויס". וגם הגאון רבי... אמר לי כזאת...

אגב, כאשר הבאתי הספר לרבי יוסף שלום אלישיב, דבר ראשון הוא אמר לי: איזו כריכה יפה ומרשימה...

הגר"מ: "הוא צחק עליך?"

אני: מה פתאום? הוא אמר לי זאת בשיא הרצינות. הוא התפעל במיוחד מן התמונה ואמר שהיא מרשימה. לאחר מכן שמעתי מנכדו שהוא החזיק בספר שעה וחצי ולא עזב אותו מידו, והיה בהתפעלות מהמכתבים... וכאשר הייתי אצל הרב אלישיב ודיברנו אודות המכתבים להרב קוק, הוא אמר לי בפליאה על מה שעושים לי: "הרי כולם מפורסמים, ומה הבעיה בזה"?

הגר"מ: "יש מכתבים להרב קוק שכלל אינם בכתב ידו של האבא, ולשם מה הבאת אותם?"

אני: המדובר רק על מכתב אחד מבין החמישה, אודות רבי יצחק ניימן.


הרי שהרב מלר טוען בין היתר: דבר ברור: כנגד השיטה וההשקפה יש להילחם באש וגופרית, אך מה זה נוגע לאדם עצמו?! 

וכן: וזה עוד כלום לעומת התארים שה'חפץ חיים' ורבי ברוך בער ורבי שמעון שקאפ כתבו להרב קוק, שלא לדבר על רבי חיים עוזר גרודז'ינסקי שכתב לו תארים שאי אפשר כלל לדמיין...

ועוד מספר הרב מלר על מרן הגרי"ש אלישיב: הוא החזיק בספר שעה וחצי ולא עזב אותו מידו, והיה בהתפעלות מהמכתבים... וכאשר הייתי אצל הרב אלישיב ודיברנו אודות המכתבים להרב קוק, הוא אמר לי בפליאה על מה שעושים לי: "הרי כולם מפורסמים, ומה הבעיה בזה"? 


מדוע השמטת כל זה מדבריך, וכי חשבת שרק לך יש את הספר של הרב מלר?


לגבי המכתב של הגרא"ו - אשמח למראי מקומות ואז אוכל לדון דבר דבור על אופניו





כ' טבת  ה'תשפ"ה  07:45 

טענות אינן הוכחות...


כך שלגבי דברי הגר"א שלזינגר שליט"א לא הוכחת כלום...

זה שהר' קוק למד בוולאז'ין עד נישואיו לא מוכיח שלא הורחק מוולאז'ין...(אלא אם כן תביא מקור מוסמך לכך שמראש הגיע לוולאז'ין במטרה ללמוד בה עד נישואיו ותו לא).
זה שהר' קוק היה רב בשתי קהילות ליטאיות זניחות וחסרות השפעה על עולם היהדות החרדית בשעתו אינה הוכחה לכלום שכן דברי הגר"א שלזינגר מתיחסים לשאלה כיצד הגיע הר' קוק ללונדון וללונדון הוא לא הגיע לא מוואלאז'ין ולא מזויימל ולא מבויסק (וגם לא מארץ ישראל כמו שכתבת) אלא משוייץ   ולכן לא רלבנטי גם כמה שנים עברו מסיומו את לימודיו בוולאז'ין עד התמנותו לרב בלונדון. והדברים נכתבו מפורשות בדת הציונות חלק ב' וז"ל:

ג. ייתכן בהחלט (וזה יותר מסתבר) כי כוונת דברי הגרי"ז מבריסק מיוחסת דוקא אל תקופת מלחה"ע הראשונה שכן נאמר כי הגר"ח שמע שהראי"ה קוק "מחפש רבנות" ואילו רבנות זויעמל הוצעה לראי"ה קוק ע"י מרן החפץ חיים בזמן שחפץ לעסוק במסחר ולא רצה כלל לעסוק ברבנות. כנראה, שלמרן הגר"ח מבריסק היה מידע כי לראי"ה קוק יש כוונה להתקבל כרב באחת הקהילות החשובות בליטא כדי שדבריו ורעיונותיו יהיו נשמעים יותר [מסיבה זו רצה מלכתחילה להשתתף בועידה של אגו"י (שלא התקיימה לבסוף עקב פרוץ מלחה"ע הראשונה)  אליה יצא לדרכו מארץ ישראל ומסיבה זו גם רצה כנראה את כתר הרבנות בלונדון ולא חזר לתפקידו כרבה של העיר יפו, תפקיד שהשפעתו על עולם היהדות מזערית] ולכן כתב הגר"ח מבריסק לקהילות ליטא שלא יקבלוהו לרב, מה שאילץ אותו לקבל את הרבנות בלונדון על מנת שיוכל להשפיע כמה שיותר על הנעשה בעולם היהדות ובפרט שמרכז ההנהגה הציונית אז היה בלונדון.

בקיצור-לא הוכחת כלום!

באשר לדבריו של מלר בספרו "דחזיתיה לרבי מאיר מאחריו" לא השמטתי הרבה דברים אלא הבאתי את הנצרך כדי להראותך שלא מרן הגר"ח מבריסק ולא בנו מרן הגרי"ז ולא נכדיו הגרמ"ד והגר"מ ראו בר' קוק דמות חיובית ושני האחרונים הקפידו על שהודפסו מכתביו של הגרי"ז מבריסק שאפשר לטעות בהם ולחשוב שהיתה הערכה חיובית של מרן הגרי"ז כלפי הר' קוק וגם הר' מלר לא מנסה לטעון שהיתה למרן הגרי"ז הערכה חיובית כלפי הר' קוק וכל הצטדקותו  (שאינה מתקבלת ע"י בניו של מרן הגרי"ז)  הינה שהמכתבים כבר פורסו בספרים אחרים לפניו אבל גם הוא עצמו אומר וז"ל: אדרבה, רואים את המסירות נפש של הגרי"ז בכל המכתבים שכתב כאלו תארים בכדי להציל נפשות. ברור ופשוט שכתב כל זה בכדי להציל יתומה מרעב ובחור מן הצבא... ועל כך עונה לו הגר"מ: הגר"מ: "אלו סתם גיבובי דברים! הם לא היו צריכים להיות מוכנסים בספר של האבא..."

ולא הבנתי מדוע הדגשת את דברי מלר ואף הרחבת את הציטוט מדבריו-הרי לשיטתך סיפורי מעשיות של לבלר מפי עד אינם כלום...

כך שגם נסיונך להראות כי תארי כבוד שכתב מרן הגר"ח מבריסק לר' קוק מעידות כי הוא "לא בדיוק קייליקער" מופרך מיסודו שאם לא כן, מדוע כ"כ הקפידו על מלר שהביא מכתבים אלה מפי מרן הגרי"ז אם אכן כך חשב מרן הגר"ח אודות הר' קוק??

ובאשר למכתבו של הגר"א וסרמן ראה מכתבו בקובץ מאמרים ואגרות למרן הגר"א וסרמן ח"א ואת צילום כתב היד של מכתבו זה בספר ילקוט מכתבים למרן הגר"א וסרמן (והובא אצלי בקונטרס מרא"ה כהן על יחסו של מרן הח"ח לר' קוק ונדפס בתוך ספרי כהניה חמסו תורתי).




מאת: רפאל קרלנשטיין
כ' טבת  ה'תשפ"ה  12:14 

איכה תאמרו חכמים אנחנו.... עט שקר סופרים


אי שמיים!!!!

אני צריך להביא ראיות?

מעשייה זו מחוררת ככברה, עד שכל הרואה אותה אומר: שיקר דיבר המספר, שקר ענה באחיו  - ועדיין עלי להביא ראיות?


אבל נניח....
א. הרי מוסכם שהמעשה כפי שכתבו הר' שלזינגר, לא ייתכן שיצא מפי מרן הגרי"ז, שהרי הוא מופרך מתוכו, ועדות שבטלה רובה איך נעשה "פלגינן" ונסמוך על מקצתה???
 
אבל יש כאן הרבה יותר מזה
ב. כיוון שהודית שהרב קוק היה רב ב2 קהילות בליטא, והגר"ח לא כתב נגדו [או שהמעשה היה בכלל בשנת תרע"ד], אם כן ראשיתו של הסיפור בטלה ומבוטלת, כלומר הרב קוק לא עף מוואלז'ין, וכיון שכך לא ייתכן שהגרי"ז סיפר כך

נמצא שר' שליזנגר שיקר בעדותו בפרט מרכזי ולא בפרט שולי, וזאת בסיפור המובא כ'עדות ישירה' ולא כ'סיפור ידוע' וכדומה,

מה שמטיל פקפוק לא רק בסיפורים אלא במספר עצמו שהעיז מצחו לשקר בשם מרן הגרי"ז (!!!!), ועל אחד כזה אתה הולך ותומך יתידותיך??? 


ג. כל מה שכתבת באות ג' הם דברי בורות וריר חלמות, הרב קוק הרי חלם ופעל כל חייו לעלות לא"י, אם היה רוצה להיות רב 'חשוב בליטא' היה נשאר שם מלכתחילה.
האמת - כרגיל - פשוטה ביותר: הרב קוק יצא ללונדון להשתתף בוועידת אגודת ישראל, תוך כדי כך פרצה מלחמת העולם הראשונה ולא יכול היה לחזור לארץ ישראל, שם היה דינו להיאסר כנתין של מדינת אויב (רוסיה).

ד. כתבת: "למרן הגר"ח מבריסק היה מידע כי לראי"ה קוק יש כוונה להתקבל כרב באחת הקהילות החשובות בליטא" - סתם כך? בלי משא ומתן, הצעות וכדו'? - אם כן איפה המסמכים, מכתבים, תיאורים, משהו....
ובכלל ממתי 'לונדון' היא מקפצה לרבנות ב'ליטא'?

ה. כתבת: "ולכן כתב הגר"ח מבריסק לקהילות ליטא שלא יקבלוהו לרב" - איפה המכתב? איך נעלם כזה מידע קריטי מכל רודפי הרב קוק שאפילו לא הזכירוהו??
ולמה לא כתב הגר"ח ליושבי ארץ ישראל ויפו בפרט??

ו. כתבת: "מסיבה זו גם רצה כנראה את כתר הרבנות בלונדון ולא חזר לתפקידו כרבה של העיר יפו, תפקיד שהשפעתו על עולם היהדות מזערית" - באמת???
בשנת תרע"ו אכן התמנה כרב "מחזיקי הדת" בלונדון, אך מיד בתום המלחמה חזר לא"י, ולרבנות יפו   
                הרי שכל דבריך הם בגדר: "ברוב דברים לא יחדל פשע"

לגבי הדיון על הרב מלר וכו' - לא רלוונטי ולא חשוב

לגבי מה ש"ניסיתי להראות" - לא ניסיתי להראות כלום [אלא כאמור זה נכתב בדרך אגב], אם אנסה, תאמין לי שיהיה לך קצת יותר קשה להתמודד עם הדברים.


לגבי מכתבו של הגר"א וסרמן, הספר אינו תחת ידי, אשתדל בלנ"ד להשיגו ולעיין בו בזמן הקרוב.


ה' שבט  ה'תשפ"ה  05:26 

אתה סותר את עצמך...


לאחר תגובתי הראשונה לדבריך הגבת בתוכחה שיש לסמוך רק על "הכתוב והחתום" ולא על מעשיות...
ובכן נתבקשת להביא ראיה למעשיה שהר' קוק היה אמור מלכתחילה ללמוד בוולאז'ין רק עד נישואיו ומה תגובתך?? ראיות? משהו כתוב וחתום?! לא ולא...מספיק רק לחזור ולהאשים את הגר"א שלזינגר שליט"א בשקר...

הוכחת אותי על כך שהבאתי את דבריו של מלר בחלקם וטרחת לצטט אותם במלואם וכשמתברר מתוכם בצורה הברורה ביותר כי דמותו של הר' קוק היתה כ"כ שלילית בעיני אביהם עד כדי הקפדה על כך שהודפסו אגרות מרן הגרי"ז עם תארי כבוד לר' קוק למרות הצטדקותו של הר' מלר כי כל אחד מבין שאין בתארים אלה כלום ונכתבו רק כדי לגרום לר' קוק לפעול כפי שבקשו מרן הגרי"ז ( שזה לכשעצמו עלבון גדול לר' קוק שאי אפשר לצפות ממנו לפעול להצלת בחור ישיבה אם לא שיחניפו לו בתארי כבוד) ופתאום דברי הר' מלר אינם רלבנטיים??
אם יש סיבה שהם אינם רלבנטיים היא אחת- כי הם מחזקים מאד את דברי הגר"א שלזינגר שהיחס של מרן הגרי"ז מבריסק (וכמובן יחסו של אביו מרן הגר"ח מבריסק) לר' קוק היה שלילי ביותר ומסבירים היטב מדוע הורחק מוולאז'ין בצורה כזו או אחרת...

אז תמשיך להיאחז  בפרטים  שהם באמת לא רלבנטיים כמו שתי קהילות זניחות בלתי מוכרות שבהן כיהן הר' קוק כרב (תוך התעלמות מכך שדברי מרן הגרי"ז מדברים על תקופה מאוחרת בהרבה בעת שהיה הר' קוק בשוייץ כך ששתי הקהילות שבהן היה רב עשור לפני כן לא רלבנטיות כלל) וזאת רק כדי להשאיר את האשמותיך כלפי הגר"א שלזינגר על עומדן.

מה שברור וזה מה שהכי רלבנטי הוא שיחס משפחת גאוני בריסק לתולדותיה כלפי הר' קוק היה שלילי באופן נחרץ וחד משמעי ובטח לא סותר את ההיתכנות שהוגדר על ידם כ"קייליקער" והגר"א שלזינגר שהוא ראש ישיבה ולא מחבר האטלס לתולדות קהילות ליטא לדורותיה או כותב הביוגרפיה של הר' קוק קרוב בזכרונותיו לדעתם זו הרבה יותר מגיבובי הדברים שגיבבת.

ודרך אגב, תבדוק ותראה שבניגוד לדבריך הר' קוק לא חזר לרבנות יפו בתום המלחמה אלא הגיע מלונדון לירושלים (וגם זה רק לאחר שהובטחה לו משרת הרב בירושלים מטעם משרד הרבנות והציונים ועורר עליו תמיהה מצד בני קהילתו ביפו על כך שלא מתכוון לחזור לרבנותו ביפו).
מאת: רפאל קרלנשטיין
ו' שבט  ה'תשפ"ה  15:06 

ולהג הרבה יגיעת בשר


א. לא "התבקשתי" ואיני צריך להביא ראיות לכך שהרב קוק למד בוואלז'ין עד נישואיו לבתו של אחד מגדולי הדור - האדר"ת, ומינויו בידיעת חמיו והחפץ חיים [לפחות] לרב בעיר זוימל,  מי שבא להוציא מכל זה [ולומר שהרב קוק 'עף' מוואלז'ין] - עליו הראיה ולא עלי.

ב. כל הנ"ל מהווה גם סתירה לעצם העניין שהרב קוק נחשב כ"קייליקער" וכדו' - על מי אתה מוציא לעז - על האדר"ת [שהשיא בתו לאחד שעף מוואלז'ין]??? או על מרן החפץ חיים שכתב על מינוי זה - ומאד שמח ליבי על זה ויתן ה' שיעלה מעלה מעלה כי הוא גדול אמיתי בתורה!!


ג. מה שכתבתי שאינו רלוונטי הוא משום שהדיון אינו מה דעתם של בני הרב מבריסק או תלמידיו וכדו', לא האישית ולא הפרשנית בדעת אביהם, הדיון היה על דעת הגרי"ז עצמו, האם ייתכן שמה שסופר בשמו נכון או לא.

ד. שאר הקשקושים וההשמצות שהוספת בעניין התארים - כביכול נכתבו רק כדי להציל בחור וכדו', - התאוריה ידועה אך לא מחזיקה מים, 

ראשית נחזור ונזכר בלשון הגרי"ז: לכבוד הרב הגאון הגדול המפורסם כש"ת רב ראשי בעיר קדשנו ותפארתנו ירושלים תובב"א נעימות בימינו נצח   הנני בזה להכירו לפני הדר"ג הרמה שליט"א ובמכתב נוסף: ברכה מרובה לכבוד הרב הגאון הגדול המפורסם פאר הדור כש"ת רב ראשי בירושלים עה"ק תובב"א..... ואסיים בברכת כל טוב להדרת גאונו הנני המכבד ומוקיר את רום הדר"ג בכל רגשי כבוד ויקר

כך כותבים ל"קייליקער"? גם אם היה מדובר בפיקו"נ - לא יכול היה קצת להמעיט ב"שיעורים"?
הגע בעצמך, וכי מרן הגרי"ז או מרן הרב שך היו כותבים כך גם ל"גורן" וכדו'? - על מי אתה מנסה לעבוד?

ו. אך בלא"ה תאוריה זו מוכחשת מתוכה - המכתב הראשון (תרפ"ג) נכתב בעניין ממוני.
 
כמו כן המכתב השני (תרצ"ה) נכתב בעניינו של יהדי מפריז בבקשה לקרבו ולתת לו מהלכים בענייני מסחר וציבור.... ואיה הפיקוח נפש?????

ז. לזה אני קורא "דברי דמיונות" ו"השקפות הנקטפות מהאוויר ונשלות מביצות"


ז' שבט  ה'תשפ"ה  12:19 

אז הטענות שלך הן לא רק...


כלפי הגר"א שלזינגר שליט"א, עכשיו אתה כבר מבין יותר טוב מבני מרן הגרי"ז מה היתה דעתו על הר' קוק ולכן יכול להתעלם מדבריהם שתארי הכבוד שכתב מרן הגרי"ז לר' קוק אינם יותר מ"גיבובי דברים בעלמא" וללמוד אותם כפשוטם (הגרמ"ד והגרמ"ה לא השכילו להבין כדבעי את דעת אביהם ולכן נתנו פרשנות מעוותת לתארי הכבוד, הר' מלר  שבהודעתך הראשונה הגדרת אותו "הכותב הגדול לבית בריסק" הופך פתאום לקשקשן ומשמיץ שמחזיק בתיאוריות שלא מחזיקות מים...)
לסיכום: לרפאל קרלינשטיין יש תיאוריה, אל תבלבלו אותו עם עובדות...

מחכה להתיחסותך למכתבו של מרן הגר"א וסרמן הי"ד תלמידו המובהק של מרן ה"חפץ חיים" בו הוא מכנה את הר' קוק "רשע גמור ומחטיא הרבים במדרגה היותר נוראה"