מאת: אורי
22:26 | 12/21/2004

שאלה שמאוד מטרידה אותי


החרדים מאשימים הרבה את הציונים על כך שנמנעו מלהציל אותם בשואה.
אבל למה הם באים בטענות ?
רוב הרבנים החרדים אסרו לעלות לא"י.
היהדות החרדית התיחסה לחילונים כאל כופרים, רשעים, אפיקורסים.
קראו למדינה החילונית אבי אבות הטומאה וכדו'.
רבים אף אמרו שתנועת ההשכלה, הציונות והחילונים הם הגורמים לשואה.

החרדים מאשימים את החילונים בכך שנמנעו מלהציל אותם, אך האם החרדים מצד שני עזרו לחילונים כאשר המדינה עמדה בסכנת השמדה במלחמת העצמאות ומלחמת ששת הימים ויום כיפור ?
03:00 | 12/24/2004

שלום אורי...


בתגובה ל: שאלה שמאוד מטרידה אותי ראשית, ציינת שרוב הרבנים החרדים אסרו לעלות לא"י?? אולי תתן לנו מקורות לפחות לדברי חלק מהם...

יהודים חרדים נטלו חלק בכל מלחמות המדינה מאז קומה אם במילוי תפקידי הגנה וסיוע, אם כלוחמים, ואם (וזה הכי חשוב) בלימוד תורה ובתפילות לבורא עולם שיחוס וירחם על עמו ישראל.

בברכה,יואל.
מאת: אורי
13:26 | 12/24/2004

ובכן


בתגובה ל: שלום אורי... ידוע שרוב הרבנים החרדים אמרו לעדתם שלא לעלות לא"י ולא להתחבר לציונים.
ומה עם הרב מבריסק שאם אני זוכר נכון פסק שלציונים יש דין רודף, והרב אלחנן וסרמן שפסק שיש להם דין של מורידין ולא מעלין ?
אתה בעצמך הבאת את דברי הרבי מסאטמר שאמר שהמדינה והציונות הם אבי אבות הטומאה וכן הרבי ממונקאטש והרבה מהם האשימו את הציונים וההשכלה כסיבות שגרמו לשואה.
גם החרדים לא ניצלו הרבה מהסרטיפיקטים שניתנו להם בתקופת השואה כי הרבנים אמרו להם שלא לעלות.
אם כן על מה הטרוניה ?
לא שאני מצדיק ח"ו את מעשי ההנהגה הציונית, אבל למה שציוני ירצה מבחינתו להציל אנשים שקוראים לו כופר, רשע, משומד, אפיקורס, אנשים שמאשימים את הציונים בשואה האיומה, אנשים שלא יעזרו למפעל הציוני ולא ישתתפו במלחמות להגנתו ??

כמה חרדים לחמו במלחמת העצמאות, ששת הימים, יום כיפור, כאשר המדינה עמדה בפני השמדה ח"ו ?
21:36 | 12/25/2004

טענו חיטים והודה לו בקישואים...


בתגובה ל: ובכן בקשתי ראיה לאיסור עליה לא"י והשבת לי בהתיחסות גדולי ישראל לראשי הציונות.

נא להביא ראיה לאיסור כזה של "רוב הרבנים".


לגבי מה שכתבת בהמשך: "לא שאני מצדיק ח"ו את מעשי ההנהגה הציונית, אבל למה שציוני ירצה מבחינתו להציל אנשים שקוראים לו כופר, רשע, משומד, אפיקורס, אנשים שמאשימים את הציונים בשואה האיומה, אנשים שלא יעזרו למפעל הציוני ולא ישתתפו במלחמות להגנתו ??"

היהדות החרדית מעולם לא שאלה שאלה זאת, כי לגדולי ישראל לא היתה זאת הפתעה שכך התנהגו אלה שרוצים לעקור את יהדותו של עם ישראל מן העולם. היא פשוט דאגה ע"י פרסומים שונים שגם לילדי ה"מזרחי" יוכל להגיע המידע הזה. ואחרי שאתה יודע מידע זה אתה צריך לשאול את רבותיך כך:

אם גדולי ישראל פסקו שראשי הציונות הם רשעים, ואפיקורסים, וערב רב, ומשומדים ועוד...

כיצד אפשר לראות באופן חיובי את העובדה שהשלטון על כלל ישראל בא"י נמסר לידיהם?? וכיצד יכולים רבנים שונים בציונות הדתית לכנותם בתארים כמו "בעלי תשובה", "צדיקים", "נשמות נפלאות" ובעוד כינויים בסגנון דומה??

שתקבל תשובה לשאלה זו, נשמח אם תשתף אותנו בה.

בברכה,יואל.


מאת: אמיתי
15:36 | 12/24/2004

לאורי


בתגובה ל: ובכן אתה ממשיך לטעון שידוע שרוב הרבנים החרדים אמרו שלא לעלות לא"י בלי להביא אף ראיה לכך. אז יואל כבר ביקש ועכשיו גם אני אשמח לשמוע ממך - מאיפה ידוע לך דבר זה??

לגבי שאר הדברים שכתבת, גם אם הם נכונים, אין לכך שום קשר לעלייה לא"י. אולי אינך יודע אבל חרדים גרו כאן גם לפני שהציונות קמה וחרדים היו עולים לא"י גם בלי קשר למדינה/הסוכנות היהודית/התנועה הציונית.

אל תשכח את יהודי תימן ויהודי איראן שהיו חרדים ויראי שמיים שעלו לארץ וכאן הפכו אותם (בעיקר את הילדים והנוער) לחילונים גמורים. אל תשכח את יהדות אתיופיה ששמרה על המסורת היהודית באתיופיה ושהביאו אותם לא"י הם הפכו (וסליחה על הביטוי) לדמויי כושים מהארלם שכל תרבותם מתבססת על מוסיקת הראפ והראסטות!

ואני לא מזכיר עוד הרבה קהילות שהתנתקו ממסורת של אלפי שנים רק בגלל שעלו לארץ (ולא מתוך בחירה אלא מתוך אילוץ - שכך הרי המדינה כיוונה שיקרה)

עכשיו אולי יהיה לך יותר קל להבין מדוע הזהירו חרדים מקהילות מסויימות לעלות לא"י. בכל זאת, עדיף למות כיהודי שומר מצוות בארץ ניכר מאשר להפוך להיות ככל הגויים בא"י... ואני בטוח שאתה מסכים לכך...

מאת: אורי
19:07 | 12/25/2004

תגובה


בתגובה ל: לאורי שמעתי את זה מסבא שלי ומעוד כמה ניצולי שואה. אין לי ראיות לכך אבל אני יכול למצוא. אני לא מדבר על התקופה בה כולם ידעו שהיהודים מושמדים אלא על כמה שנים לפני כן.

לגבי העלייה לא"י, ברור שהחרדים קדמו וברור שלכל אחד יש זכות לעלות, אבל אני מדבר על עזרה ותמיכה כספית לחרדים מצד מנהיגי הציונות. כגון קריאתו של הרב וייסמנדל שישלחו לו כסף, או פרשת יואל ברנד שליח הסוכנות בגרמניה שקיבל הבטחה מאייכמן שהיה מוכן למכור יהודים תמורת סחורה. וידוע גם שהחרדים אסרו למשל לתרום לקופת קרן היסוד של הציונים וכדו' אם כן מה הפלא שהציונים לא רצו לעזור לחרדים ??

נכון שיהודים רבים הפכו לחילונים בארץ, אך תאר לך מה היה קורה אם במקום לבוא לארץ כל החילונים היו מפוזרים על פני כל העולם ? אתה יודע שיש בימינו הרבה חוזרים בתשובה, אם הם היו מפוזרים בכל העולם היינו נפרדים מהם סופית, וגם מכל העולים מרוסיה.
תאר לך שיואל היה גדל בבית בארה"ב או באירופה הרי הסיכויים שהיה חוזר שם בתשובה נמוכים בהרבה הרבה.
פה יהודים יודעים שהם יהודים, רוב הסיכויים שהם אוכלים כשר גם אם הם לא רוצים ויש הרבה יותר סיכויים שיחזרו בתשובה. גם הרבה יותר קל לחרדים להחזיר פה אנשים בתשובה מאשר לחפש יהודים בכל העולם כמו שחב"ד עושים, כאן הם מכונסים כולם במקום אחד.
מאת: ללא שם
22:42 | 12/23/2004

תשובה לאורי


בתגובה ל: שאלה שמאוד מטרידה אותי נראה לי שבגלל שהחילונים האשימו את החרדים שלא עלו לארץ ובגללם (ח"ו!) קרתה השואה (דוגמת האדמו"ר מבעלזא שהואשם שלא אמר לחסידיו לעלות ובכך "גרם" למותם, החזו"א אמר שמי שאומר זאת הוא טיפש שהרי אם היו עולים, הנאצים היו מגיעים גם לכאן). בגלל זה החרדים אומרים שגם אם היה מותר להם לעלות (או בזמן שכבר היה פיקוח נפש, זשאז חובה לברוח מאירופה), בגלל הציונים הבריטים הפסיקו את העלייה (ואם לא היה ציונות, לבריטים לא הייתה סיבה לעצור אותם מלעלות, הם לא רצו כאן מדינה יהודית), ובין היתר פליים מאירופה שבאו באניות נשלחו חזרה לאירופה ע"י הבריטים.
מאת: אורי
20:37 | 12/23/2004

תענו בבקשה


בתגובה ל: שאלה שמאוד מטרידה אותי אין מטרתי לקנטר אלא לברר.
מאת: ללא שם
23:21 | 12/23/2004

עוד תשובה לאורי


בתגובה ל: תענו בבקשה שלום רב,

מצאתי בשבילך מאמר על הנשוא שהתפרסם ב"מנוף". עדיין לא קראתי אותו כך שאיני אחראי לתוכן (אבל הוא התפרסם באתר חרדים):

מתהום הדם למרום הדמים

סמי קאופמן

בתכנית הטלביזיה "המליון השביעי" התוודע הציבור בישראל למכתב: מענהו של נציג תנועת החלוץ בג'נבה, נתן שוולב, למנהיגות היהודית בסלובקיה לבקשת כסף לשחד את ראשי הס.ס. כדי למנוע את המשך גירוש יהודי סלובקיה לאושויץ. חשיבות המכתב גדולה לאין שיעור בהיותו מפתח להבנת החידה הגדולה של התנהגות המנהיגות הציונית כלפי שואת יהודי אירופה. לחוקרי ההיסטוריה המנסים להבין את המדיניות הציונית בתקופת אפילה זו מהווה מכתב זה כברק מבהיק המאיר בהבזק אחד על כל הפרטים המצויים באפילה ומאפשר לראותם בראיה כוללת. התמונה המצטיירת לעיני המתבונן מתארת מנהיגות זאת בצבעים קודרים ומהווה איום כבד המאיים לנפץ את כל התשתית האידיאולוגית עליה בנוי המימסד הציוני. ענינו של מאמר זה לתאר את ההקשר ההיסטורי והרעיוני של מכתב שוולב.

בינואר 1942 הוחלט בואנזה על השמדה שיטתית של יהודי אירופה. סלובקיה נבחרה להיות המדינה הראשונה ממנה יגורשו היהודים לאושויץ, בעיקר בגלל היותה מדינה קתולית, ומדינה שאינה נתונה תחת כבוש גרמני. מן המדינה העצמאית (לפחות להלכה), בה שולט כומר קתולי, אמורות שאר המדינות לקחת דוגמא. באפריל יצא מהעיר טירנוי המשלוח ההמוני הראשון של יהודים לאושויץ, ובכך נפתחה מסכת היסורין של השמדתו השיטתית של העם היהודי. במשך מספר חדשים גורשו 56 אלף יהודים למחנות. יום אחד סיפר הד"ר אבלס לרב וייסמנדל שהתגורר בברטיסלבה כי הצליח לשחרר יהודי אחד מן הטרנספורט ע"י תשלום שוחד, בהתערבות אישית של דיטר ויסליצני, קצין הס.ס. שמונה ע"י הממשלה הנאצית כיועץ לממשלת סלובקיה בעניני יהודים.

כותב הרב וייסמנדל: "אמרתי בלבי, אם לוקח שוחד עבור יחיד למה לא יקח עבור רבים". באמצעות הוכברג, יהודי ששיתף פעולה עם הנאצים, יצר קשר לויסליצני, והציע לו הפסקת הגירושים תמורת כסף. הוכברג אכן חזר עם הסכמה מצד הגרמנים. התנאים היו:
א. כדי להראות רצון טוב יבוטלו שלושת הטרנספורטים הקרובים (3000 נפש בכל טרנספורט), בימים ו' ג' ו'.
ב. עד יום ו' השני צריך לשלם 25 אלף דולר.
ג. בתמורה יבוטלו הטרנספורטים למשך שבעה שבועות נוספים.
ד. ככלות שבעת השבועות צריך לשלם 25 אלף דולר נוספים.
ה. צריך לשכנע את הסלובקים לחדול לבקש את הגירושים מן הגרמנים.
ו. הכסף צריך לבוא מחו"ל.
לצורך חישוב התאריכים אני מסתמך על חישובי ד"ר אברהם פוקס: "מועד התשלום השני חל ב- 13.8.42"
את הכסף עבור התשלום הראשון השיג הרב וייסמנדל מידידו שלמה שטרן. בשבועות הבאים נעשו מאמצים לגייס את התשלום השני.
הוקמה "קבוצת העבודה", שלפי עצת הרב אונגר, חותנו של הרב וייסמנדל ואחד הרבנים הנערצים ביותר בעולם היהודי, הועמדה בראשו גיזי פליישמן, בת גיסו של הרב אונגר, נציגת הג'וינט, יו"ר ויצו, ובעלת קשרים טובים עם הקונגרס היהודי. "קבוצת העבודה" מנתה מספר אישים מצומצם, שנהנו מאמון מלא של שארית יהודי סלובקיה - כ- 20 עד 30 אלף איש.
הם פנו לג'וינט, לקונגרס הציוני, ולסוכנות. אך הכסף לא הגיע. כתגובה שלחו הנאצים טרנספורט נוסף בן 3000 יהודים ביום כיפור. הרב וייסמנדל שלח ב"כל נדרי" מברק בהול לקהילה האורתודוכסית בבודפשט. למחרת יום כיפור הגיע משם שליח מיוחד, נפתלי טרויטל, עם הכסף. השילוחים לאושויץ פסקו ולא חודשו במשך שנתיים.

אחד מראשי הארגונים אליהם פנתה "קבוצה העבודה" היה נתן שוולב, נציג תנועת "החלוץ" שישב בג'נבה. כותב הרב וייסמנדל בספרו "מן המיצר: "מרת פליישמן... הוסיפה וכתבה
מכתב פרטי אל איש אחד, שמו נתן שוולב אשר סיפרה גדולות מזריזותו ואמונתו". המכתבים מסלובקיה נשלחו על ידי שליחים, כמו דיפלומטים, ואחרים. "ויהי היום סוף כל סוף באה התשועה, חזר השליח ובידו מכתב... פתחתי... בידים רועדות... ראיתי שזה לשון עברי כתוב בכתב נוכרי... עמוד וחצי וכנגד עיני הוא כאילו חזרתי עליו מאה פעמים ואחד" (הרב וייסמנדל ידוע בגדולתו בתורה ובזכרונו הפנומנלי. למושג "מאה פעמים ואחד" משמעות הלכתית חד משמעית: שינון דבר מסוים בעל פה) "וזה היה תוכן המכתב:

'מאחר שמזדמן שליח. הוא כותב להחבריא שעליהם לזכור תמיד, את הדבר היותר נחוץ שהוא העיקר שצריך שיהיה נגד פנינו תמיד, שסוך כל סוף ממלכות הברית ינצחו. ואחר הנצחון יחלקו את העולם מחדש בין העמים, כמו שעשו בסוף המלחמה הראשונה. ואז פתחו לפנינו את הדרך למען צעד הראשון - ועתה ככלות המלחמה, עלינו לעשות הכל שארץ ישראל תתהוה למדינת ישראל, וכבר נעשו צעדים חשובים בדבר הזה. ועל הזעק הבא מארצנו, צריכים אנו לדעת כי כל העמים בני ממלכות הברית שופכים דם לרוב, ואם אנו לא נביא קרבנות, במה איפוא נקנה את הזכות לגשות אל השלחן שעה שיעשו את החלוקה של העמים והארצות אחר המלחמה, ואם כן שטות ואפילו חוצפה הוא מצדנו לשאול מאת הגוים ששופכים את דמם, שהם יתנו רשות להביא את כספם למדינת אויבם, להגן על הדם שלנו-- כי rak b'dam tihje lanu haarez זהו מה שנוגע להכלל-- ומה שנוגע אליכם בני החבורה atem tajlu ולמען זה, אני מזמין לכם כסף בדרך שחור, על יד שליח זה."

בסלובקיה תלוי גורלם של למעלה מעשרים אלף יהודים בעשרים וחמשה אלף דולר. שוולב, אחד הנציגים הציוניים הבכירים באירופה, עונה בתשובה ל"זעק הבא מארצנו (סלובקיה)": לא תקבלו. "כי רק בדם תהיה לנו הארץ". בדם יהודי סלובקיה "נקנה את הזכות לגשת של השולחן" כדי ש"תתהוה מדינת ישראל". "זהו מה שנוגע לכלל" - ליהודים הרגילים. "ומה שנוגע אליכם בני החבורה" - כלומר הפעילים הציוניים - "אתם טיילו" - מלת הקוד לעליה. "ולמען זה אני מזמין לכם כסף... על יד שליח זה". החבר'ה הציוניים, הם יקבלו כסף באמצעות השליח שנשלח מטעם מנהיגות יהודי סלובקיה, בעוד יתר היהודים ימותו כדי להכשיר את הדרך להקמת מדינת ישראל.

האידיאולוגיה הבאה לידי ביטוי במכתב שוולב ניתנת לסיכום בנקודות אלו:
א. המלחמה היא הזדמנות להקים מדינה ציונית בא"י.
ב. הקרבנות היהודים במלחמה יכשירו את הקרקע להקמת המדינה.
ג. האינטרס הציוני אינננו איפוא למנוע את הצלת היהודים. אדרבא: רצח יהודי אירופה
מקרב את המטרה הנכספת של הקמת המדינה.
ד. כאשר נוצרת אפשרות להציל יהודים לא צריך להירתם לעזרה.
ה. יוצאים מן הכלל הפעילים הציוניים "בני החבורה". להם צריך לעזור ב"טיול" - עליה
לארץ.

גישה כזאת היא מסוג הדברים שאסור לאומרם. מדיניות המיועדת לביצוע אך אסור להעלותה על הכתב. שוולב, איש מפלגה מסור ונאמן לקו המפלגתי, עשה טעות חמורה כשהעלה על הכתב את עיקרי המדיניות הזאת.
יעל לוטן:"המימסד הציוני מינה עצמו יורש לששת המליונים...השימוש בשואה כדי להושיב את התנועה הציונית על ספסל הנאשמים הוא חומר נפץ... השואה שימשה תמיד כבסיס המוסרי החזק ביותר לתביעה הציונית למדינה... בדברים אלה יש כדי להמחיש במקצת מדוע יוצאים החוקרים הציוניים מגידרם כדי לנסות ולהכחיש את דברי הרב וייסמנדל ולטעון שהמכתב לא היה ולא נברא"

לאור האיום הגלום לכל התשתית הציונית הרעיונית כתוצאה מעמידה על משמעות מכתב זה, לא פלא שהמימסד הציוני גייס את כל ההסטוריונים מטעם למלחמת חורמה להכחיש את אמיתות המכתב. הטיעון העיקרי שהושמע להפרכתו היה כי המכתב לא היה קיים מעולם, והרב וייסמנדל בדה אותו מראשו בגלל היותו חרדי אנטי ציוני.
מדוע יבדה רב ידוע שכל מכיריו, דתיים וחילוניים כאחד, גמרו את ההלל על אישיותו, יושרו, הגינותו, מכתב מסוים ומפורט כזה וייחס אותו דווקא לאחד בשם שוולב? מדוע יבחר תלמיד חכם שקול והגיוני בדרך מוזרה כזאת כדי להשמיץ את הציונות?
בידי מצויה עדות מכרעת המאשרת ברורות את עובדת קיומו של המכתב, ושמה לאל את טיעוני ההיסטוריונים מטעם, כי הרב וייסמנדל בדה את המכתב מדמיונו לאחר המלחמה.
מקומץ האנשים המעולים שהרכיבו את "קבוצת העבודה" נותר בחיים רק אנדריי שטיינר, מי שניהל בהדרכתו של הרב וייסמנדל את המו"מ עם ויסליצני, לאחר שהוכברג סולק, ארכיטקט ערים החי באטלנטה, ג'ורג'יה.
בה' אייר תש"נ, ביקר בארץ אצל אחותו המתגוררת בנהריה. ראיינתי אותו על תקופת פעילותו בסלובקיה. הראיון המוקלט נמשך שעתיים. התנהל באנגלית.
הנה תמליל דבריו אודות מכתב שוולב:
ש: "חוקרים בארץ מנסים לערער את האמינות של הרב וייסמנדל ולטעון שהמכתב של שוולב שמצוטט בספרו, הומצא על ידו.
העדתי במשפט הדיבה בלונדון, ואמרתי שם: אם זה כתוב בספרו של וייסמנדל, זה חייב להיות נכון, ואינני מטיל בכך שום ספק. מכיוון שוייסמנדל היה סוג כזה של אדם שאינני יכול אפילו לדמיין לעצמי שיאמר או יכתוב משהו שאיננו אמת מוחלטת.
העדת גם ששמעת על המכתב עוד בסלובקיה. איפה זה היה?
נפגשנו בקביעות (חברי 'קבוצת העבודה' - ש.ק.) כשהיה צורך. מדי יום. ל
מאת: יהודה
20:52 | 1/1/2005

תגובה קטנה


בתגובה ל: עוד תשובה לאורי יש לי חבר שסבא שלו עבר בין הרבה ישיבות
באירופה והתחנן שיעלו לא"י או יעזבו מחשש להשמדה המונית.
ראשי הישיבות לא אבו לשמוע לו פרט למיר.

להגיד שראשי הישיבות שהם גדולי הדור של הדור דאז-
זו טעות. ראה בהרחבה ב"מכתב מאליהו" להרב דסלר חלק אמונת חעמים.
א"א בכלל להבין מה שעשו.
להגיד שהם לא חזו את מה שיקרה זו גם שטות...

ר' אלחנן ווסרמן זצ"ל הי"ד חזר מאמריקה רק כדי למות עם תלמידיו.
אולי היה זה מן משהו רוחני.

הרבה יחשבו שזו תשובה מתחמקת.
שכן עובדתית הם לא רצו לעלות ויכלו "לצמצם" את ממדי השואה.

ועתה, הציבור הדתי לאומי פונה אל "החרדים" באשמת שווא.
אומרים הם אתם לא רוצים מדינה חילונחת- אז ביקשנו שתעלו ולא רציתם
יכלתם להפוך את המדינה למדינה יהודית!!


וכיצד יכלו לעשות זאת??
הרי "מרא דאתרא" של ישראל דגל בחלוצים שיעבדו והביא להם דרגה
של קדושה ממש!!
על כרחינו המדינה הייתה הופכת למדינה חילונית וזו הייתה אזהרתם--


עדיף למות עם תורה מאשר לחיות בא"י שהיא מדינה חילונית
שיאה של הגאולה- מדינת ישראל- מדינה של יהודים וכופרת??
הרי היא מקיאה אותנו מעצמה...


אכן צדקו דברי רב יוסף במגילה : "גדול תלמוד תורה יותא מהצלת נפשות".

וראה קידושין (מ:) דברי ר' עקיבא שכולם הסכימו לו : "גדול תלמוד יותר ממעשה".


אכן,
הדברים קשים.



שירות לאומי | גירוש גוש קטיף | פורום | יחס גדולי ישראל לציונות | ישוב ארץ ישראל | אודיו-וידאו | צור קשר | חינוך ילדים | ספר דת הציונות |