הספר והאתר מוגשים באהבה לאחינו ואחיותינו בני ובנות
הצבור הדתי לאומי כחומר למחשבה בלבד, ואינם באים לפסוק
הלכה למעשה בשום ענין. בכל שאלה למעשה המתעוררת מקריאת
החומר בספר או באתר יש לפנות למורה הוראה שהוסמך ע"י גדולי הדור.
מאת:
ללא שם
14:55 | 1/17/2005
ממלכת כוזר
שלום רב ליואל,
אני לא דת"ל לכן הנני מקווה שאקבל תשובה ולא התקפה+תשובה.
כך לפחות נראה שכל מי שמצהיר שהו דת"ל מקבל ממך "עקיצה"...
והשאלה היא:
בזמן שהכוזרים התגיירו, שלטו יהודים על עצמם והייתה להם מדינה עצמאית משלהם עם חוקי התורה"ק.
מדוע החבר (מהכוזרי) לא מנע ממלך כוזר (עפ"י הגה"ק מסאטמר זצוק"ל) להקים ממלכה (חזקה) שהרי לכאורה יש בזה איסור שלושת השבועות? או שמא אין בזה?
בתגובה ל: ממלכת כוזר
כי חלק מגדולי ישראל סברו שעצמאות מדינית שתנוהל על פי התוה"ק וללא שום סכסוך עם האומות (כולל שכנינו הערבים) אינה בכלל עבירה על השבועות (עיין בספר "מקטוביץ' עד ה' באייר").
עכ"פ מלך כוזר פסול למלכות מצד שאביו ואמו גויים כך שבכל מקרה היה ענין זה שלא על פי הלכה גם בלי קשר לענין השלש שבועות, כך שאין מכאן כל ראיה נגד השלש שבועות.
ועיין במבוא לספר הכוזרי (הוצאת ברזני) שיש הסוברים שספור הכוזרי לא היה ולא נברא כלל במציאות.
ברור שהסיפור היה אמתי כיוון שהריה"ל עצמו כותב זאת בתחילת ספרו, רק שהוא הלביש בדו-שיח בין מלך כוזר לחבר את השקפתו ודעותיו.
גם הוכח שהסיפור אמתי מחלופת המכתבים שהייתה בין רבי חסדאי אבן שפרוט זיע"א למלך כוזר בזמנו ששמו היה יוסף. המכתבים הודפסו בהדפסת ספר הכוזרי שיצאה בהוצאת "המוסד לעידוד לימוד התורה" במסגרת "ספריית בני תורה".
בכל מקרה, דעה זו מובאת רק כציון העובדה שהייתה דעה כזאת, אך המסקנה של מחבר המבוא במהדורת הכוזרי שהדפיס "המוסד לעידוד לימוד התורה" במסגרת "ספריית בני תורה", היא שהסיפור היה אמת והוא מוכיח זאת מחלופת המכתבים בין רבי חסדאי אבן שפרוט למלך כוזר יוסף. ועד היום כבר נמצאו עדויות מוכחות לאמתות הסיפור במסמכים וממצאים שונים.
בתגובה ל: למאי נפקא מינה?
הדבר מוכח ממסמכים וממצאים בדבר אמיתת מלך כוזר ששמו יוסף???
אמור נא, חבר, היכן היא ממלכת כוזר שמלכה חזר בתשובה? מדוע לא נשמע כדבר הזה אלא רק בספר אחד הכוזרי??
מדוע לא הובאה טענה זאת בשאר ספרי האמונה הבאים אחריו בדבר אמיתת הדת היהודית?? אם סיפור זה היה נכון הרי זו שמחה וצהלה שגם טיעוני היהדות יכולים להשפיע!!
וממה זה נמוך מקיסר רומא שהחליט להיות נוצרי והפך את כל נתיניו האליליים לכת הנוצרית שגדלה עקב כך פי כמה וכמה???
אין זה כי בדית זאת מליבך!
להיפך ההסיטוריה מראה על הדבר ההפוך:
מזה שלא הביאו זאת פרט לכוזרי שמטרת ספרו הייתה להיכתב כדו שיח (כאחת מהדרכים לכתיבת ספר והוכחות כן גם הספר של שד"ל על קדמות ספר הזוהר וכו') לא מצינו עוד כדבר הזה....
אין לך שום מושג. עניין ממלכת הכוזרים והתגיירותם מופיעים בספרי היסטוריה ובאנציקלופדיות, ואני במו עיני קראתי על ממלכת כוזר והתגיירותה בספרים כאלה. לך תבדוק לפני שאתה טוען טענה כזאת.
בתגובה ל: תגובה ליהודה בעניין הכוזרים
של קופים מופיע בספרי היסטוריה ואנציקלופדיות (עיין ערך "אדם" באנציקלופדיה "בריטניקה לנוער" ובשאר אנציקלופדיות לבחירתך)...
ועיין אח"כ שו"ת היכל יצחק (חלק א' אה"ע סי' י"ב) להרב הראשי מטעם הרבנות החילונית הרי"א הרצוג שכתב שלא כל ממלכת כוזר התגיירה אלא רק החשובים שבה, כך שבכל מקרה אין להביא ראיה ממעשה הכוזרים.
בתגובה ל: גם ענין היוצרות האדם מזנים שונים...
בס"ד
גם אם התגיירו רק החשובים שבה, עדיין עצם העיקרון של ממלכת כוזר שבה שלטו יהודים (שהרי החשובים שבה הם השולטים) הוא סיפור היסטורי אמתי (כי אם לא, אז גם א"א להגיד שהחשובים שבה התגיירו).
בתגובה ל: תגובה ליואל לגבי הכוזרים
שאין נפ"מ אם זה אמיתי או לא כי בכל מקרה זה מלכות שלא על פי דין תורה כיון שאמו של מלך כוזר אינה מישראל. וחוץ מזה אם רק החשובים התגירו ורוב העם נשארו גויים אין זה מלכות ישראל בשום מקרה (כי רק במדינת ישראל לבושתה ולחרפתה יכולים גויים להשתתף בבחירת ההנהגה ולהביע דעה ברת משקל בנושא- מה שמהוה עוד הוכחה שמי שחושב שמדינת ישראל זה מדינה יהודית חי בחלומות!!).
ולא כתבת על פי מה אתה קובע שזה ספור אמיתי אם גדולים וקדמונים ממך לא קבעו זאת בנחרצות שכזו.
בברכה,יואל.
1. ראה בתחילת המאמר הראשון את דברי רבי יהודה הלוי זיע"א עצמו שברור מדבריו שסיפור התגיירות מלך הכוזרים ועם רב מהם היה סיפור אמתי שהיה כארבע מאות שנים לפניו. דבריו המפורשים של רבי יהודה הלוי שהמלך ועם רב מהכוזרים התגיירו, צריכים להספיק לך על אמתות הסיפור, אם יש לך באמת אמונת חכמים.
2. אם בכל זאת זה לא מספיק לך, עיין בספר הכוזרי מהדורת וילנה תרס"ה (הודפס ע"י "המוסד לעידוד לימוד התורה" בתשנ"ב במבוא, בכתב רבי חסדאי אבן שפרוט זיע"א למלך כוזר ותשובת המלך אליו, בפתיחה של רבי יהודה מוסקט לפירושו "קול יהודה", וכן ב"תולדות הכוזרים" בסוף מהדורה זו של ה"כוזרי".
3. נמצאו למשל ראיות ברורות לכך שהכוזרים הקימו את העיר קייב. הרוסים ניסו במשך שנים רבות להסתיר ראיות אלה כיוון שהכוזרים התגיירו ונעשו ליהודים.
בתגובה ל: תגובה ליואל לגבי אמיתות סיפור הכוזרים
למאי נפקא מינה?? (לא נכחשתי את הדברים שאתה מביא. רק אמרתי שהדעות בזה חלוקות ושאין שום נפקא מינה בכל מקרה).
בתגובה ל: איזה דבר מגוחך...
יש מחקר היסטורי ענף על ממלכת הכוזרים. די ברור שמה שהוזכר קודם, של קבלת עם את היהדות כדת, קרה והחזיק מעמד תקופה מסויימת אם כי קצרה. תפתח ספרים, תלמד, ואז תמצא היכן שכנה ממלכת כוזר.
בתגובה ל: ממלכת כוזר
אני לא מסכים לדבריך, כל אחד פה מקבל את מה שהוא מקבל לפי הדרך שלו, יש פה מספיק דיוני עניניים, כמו שאתה רואה יש הרב דפים בפורום הזה, ומה שלא עניני נמחק מהאתר(כולל דברים שלי, למרות היותי מייצג את הצד החרדי פה)
בתגובה ל: תגובה
באשר לשאלה שלך, אני לא מבין בדברים אלה כלום, ומה שאני לא יודע אני לא כך שלזה יואל ידאג, אני מניח
ועוד דבר-מהתגובה הקודמת שלי אולי אפשר להבין שאני מייצג את החרדים במשהו אז אני אומר: חס וחלילה שמישהו ילמד ממני איך להיות חרדי, אני רק כותב בתור הצד של החרדים באתר זה, אני מקוה שהבנת אותי
שיהיה לך כל טוב